Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Admiral Kuznetsov: Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» το ρωσικό αεροπλανοφόρο, λέει το ουκρανικό ΥΠΑΜ

Νέα εμπόδια αντιμετωπίζει η ναυαρχίδα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, Admiral Kuznetsov καθώς σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, το αεροπλανοφόρο είναι σε τόσο κακή κατάσταση που δεν μπορεί να κινηθεί με δική του ισχύ.

Εξοπλισμένο με αντιπλοϊκά και αντιαεροπορικά συστήματα, το πολεμικό πλοίο μήκους 304 μέτρων είναι το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας, αλλά είναι εκτός λειτουργίας και βρίσκεται σε ξηρή δεξαμενή για επισκευές από το 2017.

Η επισκευή του Admiral Kuznetsov αναμένεται να επεκτείνει τη μαχητική του ισχύ και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής του για άλλα 10 έως 15 χρόνια. Ωστόσο, οι ατυχίες δεν έχουν τέλος για το συγκεκριμένο πλοίο, αφού έχει πληγεί από ατυχήματα, πυρκαγιές και διαφθορά.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι το ρωσικό αεροπλανοφόρο που επισκευαζόταν στο ναυπηγείο Zvyozdochka στο λιμάνι της πόλης Μούρμανσκ στη Θάλασσα Μπάρεντς στα βορειοδυτικά της Ρωσίας βρίσκεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». «Το πλοίο επρόκειτο να μεταφερθεί σε άλλη αποβάθρα, αλλά καθώς ετοιμαζόταν να μεταφερθεί κατέστη σαφές ότι δεν ήταν ικανό να κινηθεί με τη δική του ισχύ».

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι αναπτύχθηκαν πολλά ρυμουλκά, για να βοηθήσουν την μετακίνηση «ωστόσο, αυτό αποδείχθηκε επίσης αδύνατο λόγω της κρίσιμης κατάστασης του κύτους του πλοίου». Οι ειδικοί επισκευής πλοίων προειδοποίησαν ότι η κατάσταση του πλοίου «δεν επιτρέπει την καθέλκυσή του» από φόβο ότι θα ανατραπεί και θα βυθιστεί, πρόσθεσε.

Επίσης, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών του ουκρανικού ΥΠΑΜ όσοι εμπλέκονται στις διαδικασίες επισκευής προσπαθούν να μεταφέρουν την ευθύνη των δυσκολιών και οι διοικητές του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού επέβαλαν πρόστιμο 1,5 δισεκατομμυρίων ρούβλια (21,5 εκατομμύρια δολάρια) στη διοίκηση του εργοστασίου επισκευής πλοίων για μη τήρηση των προθεσμιών.

Πηγή: Nesweek / Φωτογραφία αρχείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου