Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Ιράν: Άλλοι τρεις άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις

Ακόμη τρεις καταδίκες σε θάνατο, ανθρώπων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που συγκλονίζουν τη χώρα από τον Σεπτέμβρη, μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, ανακοίνωσε η δικαιοσύνη στο Ιράν.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Mizan», που καλύπτει τη δραστηριότητα των δικαστηρίων, o Σαλέχ Μιρχασεμνί, ο Μαζίντ Καζεμί και ο Σαΐντ Γιαγκουμπί, που κατηγορούνταν για τον φόνο τριών μελών των δυνάμεων της τάξης στη διάρκεια διαδηλώσεων στην επαρχία Ισφαχάν, καταδικάστηκαν σε θάνατο, σε πρώτο βαθμό.

Κρίθηκαν ένοχοι για «πόλεμο κατά του Θεού» («μοχαρεμπέχ» βάσει του ισλαμικού νόμου), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στη διάρκεια της ίδιας δίκης δύο άλλοι άνδρες καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης για την ίδια κατηγορία. Ανάμεσά τους είναι ο 26χρονος ποδοσφαιριστής Αμίρ Νασρ – Αζαντανί, ο οποίος καταδικάστηκε σε 26 χρόνια κάθειρξη.

Μέχρι στιγμής συνολικά 17 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις. Από αυτούς τέσσερις έχουν εκτελεσθεί, ενώ οι ποινές δύο άλλων έχουν επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι υπόλοιποι αναμένουν νέες δίκες ή μπορούν να ασκήσουν έφεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου