Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Άρματα μάχης ετοιμάζεται να στείλει και η Βρετανία στην Ουκρανία


AP Photo/Evgeniy Maloletka
Άρματα μάχης ετοιμάζεται να στείλει και η Βρετανία στην Ουκρανία
efsyn.gr
Το Λονδίνο εξετάζει, πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, να προμηθεύσει το Κίεβο με άρματα μάχης, σύμφωνα με το δίκτυο Sky News, για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Το δίκτυο, που πάντως δεν αποκαλύπτει τις πηγές του, αναφέρει ότι οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει «εδώ και μερικές εβδομάδες» και αφορούν παράδοση του βασικού άρματος μάχης Challenger 2 του βρετανικού στρατού. Η αποκάλυψη αυτή έρχεται την ώρα που η Μόσχα, έπειτα από ανάλογες ανακοινώσεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία για αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, επισήμανε ότι αυτές οι ενέργειες θα «εντείνουν τα δεινά του ουκρανικού λαού» και δεν θα αλλάξουν την πορεία της σύγκρουσης».

Σύμφωνα με το Sky News, η χορήγηση στο Κίεβο αρμάτων μάχης θα αποτελέσει μια σημαντική ενίσχυση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, αλλά η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση για το θέμα, ωστόσο η πηγή του τόνισε ότι το Λονδίνο ενδέχεται να προσφέρει περίπου 10 άρματα μάχης Challenger 2.

Το Challenger 2 είναι άρμα μάχης που έχει σχεδιαστεί για να επιτίθεται σε άλλα άρματα μάχης και χρησιμοποιείται από τον βρετανικό στρατό από το 1994. Έχει αναπτυχθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο Κόσοβο και στο Ιράκ, σύμφωνα με τον βρετανικό στρατό.

Προς το παρόν, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δεν έχει σχολιάσει το ρεπορτάζ του Sky News. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται με τους δυτικούς συμμάχους για να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα λάβει τη στρατιωτική υποστήριξη που χρειάζεται.

Έπειτα από συνάντηση με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, «τα άρματα μάχης μπορούν κάλλιστα να είναι μέρος αυτής και η προέλευσή τους... ποιοι σύμμαχοι τα παρέχουν, είναι κάτι για το οποίο, φυσικά, εργαζόμαστε σε συντονισμό μεταξύ μας», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου