Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Αστυνομικοί σκότωσαν με τέιζερ ξάδελφο της συνιδρύτριας του Black Lives Matter


Φωτογραφία αρχείου από κινητοποίηση του κινήματος «Οι ζωές των μαύρων μετρούν»AP Photo/Morry Gash
Αστυνομικοί σκότωσαν με τέιζερ ξάδελφο της συνιδρύτριας του Black Lives Matter
efsyn.gr
Ένας ξάδερφος της συνιδρύτριας του κινήματος Black Lives Matter, Πατρίσε Κάλορς, σκοτώθηκε από την αστυνομία του Λος Άντζελες έπειτα από τροχαίο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη.

Σύμφωνα με πλάνα από κάμερα σε στολή αστυνομικού αλλά και την οικογένεια του θύματος, αστυνομικοί τον χτύπησαν επανειλημμένα με taser και τον ακινητοποίησαν στη μέση του δρόμου.

Πλάνα από το περιστατικό της 3ης Ιανουαρίου που κυκλοφόρησαν χθες, Τετάρτη, έδειξαν ότι ο Κίναν Άντερσον, ένας 31χρονος δάσκαλος γυμνασίου και πατέρας, εκλιπαρούσε για βοήθεια καθώς πολλοί αστυνομικοί τον κρατούσαν κάτω και κάποια στιγμή είπε: «Προσπαθούν να με κάνουν σαν τον Τζορτζ Φλόιντ». Ένας αστυνομικός είχε τον αγκώνα του στον λαιμό του Άντερσον, ενώ ήταν ξαπλωμένος μπροστά σε έναν άλλο που τον χτύπησε με το τέιζερ για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Σταμάτησε για λίγο και μετά τον χτύπησε πάλι με το τέιζερ για άλλα πέντε δευτερόλεπτα.

«Ο ξάδερφός μου ζητούσε βοήθεια και δεν την έλαβε. Σκοτώθηκε», είπε η Κάλορς στον Guardian αφού παρακολούθησε το βίντεο του LAPD. «Κανείς δεν αξίζει να πεθάνει σε φόβο, πανικόβλητος και φοβισμένος για τη ζωή του. Ο ξάδερφός μου φοβόταν για τη ζωή του. Πέρασε τα τελευταία 10 χρόνια παρακολουθώντας ένα κίνημα που αμφισβητούσε τη δολοφονία μαύρων ανθρώπων. Ήξερε τι διακυβευόταν και προσπαθούσε να προστατεύσει τον εαυτό του. Κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να τον προστατεύσει».

Ένας αστυνομικός που έφτασε πρώτος στο σημείο του τροχαίου βρήκε τον Άντερσον στη μέση του δρόμου, λέγοντας: «Σας παρακαλώ βοηθήστε με». Ο αστυνομικός του είπε να πάει στο πεζοδρόμιο και έδωσε εντολές, λέγοντας: «Σήκω στον τοίχο».

Ο Άντερσον σήκωσε τα χέρια του, απαντώντας: «Δεν το ήθελα. Συγγνώμη." Ο Άντερσον συμμορφώθηκε με τις εντολές του αξιωματικού και κάθισε στο πεζοδρόμιο. Μετά από λίγα λεπτά, φάνηκε να ανησυχεί για τη συμπεριφορά του αστυνομικού.

Τελικά, ο Άντερσον άρχισε να τρέπεται σε φυγή, οπότε ο αστυνομικός τον κυνήγησε με τη μοτοσικλέτα του, φωνάζοντας,

«Πέσε στο έδαφος, τώρα» και «Γύρνα με το στομάχι σου». Ο Άντερσον απάντησε επανειλημμένα, «Παρακαλώ βοηθήστε με» και «Προσπαθούν να με σκοτώσουν», καθώς πολλοί αστυνομικοί έφτασαν επί τόπου και τον ακινητοποίησαν στο έδαφος. Ένας από αυτούς έβαλε τον αγκώνα και το σωματικό του βάρος στο λαιμό του Άντερσον ενώ ήταν ξαπλωμένος με την πλάτη του στο έδαφος. Σε αυτό το σημείο, ο αστυνομικός που στεκόταν από πάνω του φώναξε: «Γύρνα ανάποδα, αλλιώς θα σε χτυπήσω με το τέιζερ».

Ο Άντερσον έλεγε επανειλημμένα, «Βοηθήστέ με», ενώ ο αστυνομικός του είπε να σταματήσει να αντιστέκεται.

Οι διασώστες έφτασαν αργότερα στο σημείο και τον μετέφεραν σε νοσοκομείο όπου, σύμφωνα με το LAPD, υπέστη καρδιακή ανακοπή τεσσεράμισι ώρες αργότερα και πέθανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου