Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

«Χακί» δούλεμα και εμπαιγμός στη Μεγίστη

Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος»

▸Βροχή καταγγελιών από φαντάρους για εργασιακή εκμετάλλευση και εμπαιγμό με τις άδειες

Οι πρόσφατες καταγγελίες του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» για την αθλιότητα που λέγεται Τάγμα Μεγίστης προκάλεσαν το ενδιαφέρον των συνφάνταρων και γονιών τους, όπως επίσης και συναδέλφων προηγούμενων ΕΣΣΟ κατάταξης που υπηρέτησαν εκεί. Η προσπάθεια συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού που επιχειρείται από μερίδα αξιωματικών συναντά την οργή όλων. Έτσι, ακόμη μία καταγγελία έφτασε μέσα στην εβδομάδα στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, στην οποία φαντάροι που υπηρετούν στη Μεγίστη αποκαλύπτουν το τι βιώνουν καθημερινά. Οι συνάδελφο αυτοί αποτελούν θύματα συστηματικής οικονομικής και εργασιακής εκμετάλλευσης από τον στρατό. Διαβάζουμε, λοιπόν, στην τελευταία επιστολή καταγγελίας: «Κόβουν τιμητικές πόστου, ενώ έχουμε φτύσει αίμα σε αυτά τα πόστα για να λειτουργούν όλα όπως πρέπει σε αυτό το στρατόπεδο και δεν μας υπογράφουν ούτε δέκα ημέρες. Πραγματικά δεν χρειάζεται να πω τίποτα άλλο».

Σε προηγούμενη επιστολή, άλλοι συνάδελφοι έγραφαν: «Απίστευτη και συγχρόνως απαράδεκτη η κάλυψη των προβλημάτων που υπάρχουν στο συγκεκριμένο στρατόπεδο. Εξ ορισμού η διοίκηση πρέπει να πάρει ευθύνες στα χέρια της. Να σταματήσουν επιτέλους οι αρμόδιοι αξιωματικοί και κατηγορούν τους φαντάρους για να κουκουλώσουν τις δικές τους ευθύνες. Ο φαντάρος καλείται να ανταπεξέλθει σε πληθώρα παράλογων απαιτήσεων. Η ΣΤ΄ ΕΣΣΟ κουβάλαγε μέσα στον ήλιο, για τρεις μέρες, υλικά στην Στρογγύλη για να προλάβουν να χτιστεί το κτίριο, ώστε να το δει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Φλώρος. Η Δ΄ ΕΣΣΟ έχτισε την εκκλησία. Είλωτες είναι; Εργάτες που δουλεύουν δωρεάν; Τι είναι πια οι στρατιώτες; Τι εξυπηρετεί η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία; Οι αρμοδιότητες του φαντάρου κάθε άλλο παρά αυτές είναι. Πρέπει να σταματήσει πλέον αυτή η εκμετάλλευση. Να τρώνε οι διοικητάδες και τα στελέχη στη λέσχη το φαγητό τους και εμείς να παρακαλάμε να βάλουμε κάτι σοβαρό στο στομάχι μας».
Επιβεβαιώνει το ΓΕΣ αυτές τις καταγγελίες; Η ΑΣΔΕΝ και η διοίκηση της μονάδας τι θα πράξουν; Συνάδελφοι, το Δίκτυο «Σπάρτακος» πιστεύει ότι πρέπει να αρνηθούμε οποιαδήποτε δωρεάν παροχή εργασίας που δεν έχει να κάνει με τη στρατιωτική θητεία. Δεν θα χτίσουμε εμείς εκκλησίες. Δεν θα συντηρήσουμε δωρεάν τις εγκαταστάσεις. Δεν θα εργαστούμε σε λέσχες αξιωματικών, ΚΑΑΥ, και στρατιωτικά πρατήρια. Η παροχή δωρεάν εργασίας συχνά γίνεται με δέλεαρ κάποιες τιμητικές άδειες, που τελικά δεν δίνονται. Μια κατάσταση που μας διχάζει, καθώς αντί να διεκδικούμε συλλογικά τα δικαιώματά μας, εξόδους και άδειες που έχουμε ανάγκη, «μας ρίχνουν το τυράκι» να διαπραγματευόμαστε ατομικά με βάση την εργασιακή εμπειρία και μόρφωσή μας.
ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου