Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Πληθαίνουν οι δυναμικές κινητοποιήσεις, άμεσες λύσεις ζητούν οι αγρότες


→ φωτογραφία αρχείουEUROKINISSI
Πληθαίνουν οι δυναμικές κινητοποιήσεις, άμεσες λύσεις ζητούν οι αγρότες
efsyn.grΣτους δρόμους βγαίνουν ολοένα και περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε πολλές περιοχές της χώρας, ζητώντας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη συγκεκριμένα μέτρα που θα αφορούν μεταξύ άλλων το ολοένα και διογκούμενο κόστος παραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν στην ευρεία σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας στις 8 Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται όλες αυτές τις ημέρες συλλαλητήρια σε Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Βόρεια Ελλάδα και αλλού.

Σήμερα, Δευτέρα, κινητοποίηση με τρακτέρ έλαβε χώρα στα Τρίκαλα, μπροστά από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, με τους αγρότες να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη». Αντιπροσωπεία των αγροτών παρέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

«Διεκδικούμε το δίκιο μας, το δικαίωμά μας να παραμείνουμε στα χωριά μας και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τη γη μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Λάμπρος Τσέκας, τονίζοντας ότι χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τα βασικά έξοδα.

Επίσης, συγκέντρωση στον κόμβο της Κουλούρας πραγματοποίησαν οι αγρότες του δήμου Βέροιας, υπογραμμίζοντας πως οι αποζημιώσεις ζημιών του 2022 παραμένουν απλήρωτες και τονίζοντας πως δεν έχουν ικανοποιηθεί από τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Παράλληλα, οι αγρότες στην Ημαθία ξεκίνησαν κι αυτοί κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ τους, διαμαρτυρόμενοι για τη δραματική μείωση της τιμής διάθεσης των προϊόντων τους και για τη μεγάλη αύξηση τους κόστους παραγωγής.

Στην Πελοπόννησο, 140 σύλλογοι απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τρίπολης, στις 25 Ιανουαρίου.

Εξάλλου, το διοικητικό συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, χαιρέτισε τη μεγάλη συμμετοχή στα συλλαλητήρια που ήδη έγιναν, ενώ σημείωσε ότι την Τρίτη, μέλη της Ομοσπονδίας και αγρότες που βρίσκονται στο δρόμο με τρακτέρ θα περάσουν από όλα τα χωριά, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση.
Ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, Κώστας Τζέλλας, ανέφερε ότι σε περισσότερα από 33 χωριά, αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ στις πλατείες προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι απαιτούνται ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν. Κάλεσε δε και άλλους να πλαισιώσουν αυτή τη μορφή κινητοποίησης για να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να δώσει λύσεις.

«Αφήνουμε περιθώριο στην κυβέρνηση με τα τρακτέρ στις πλατείες, να δώσει άμεσα απαντήσεις στα προβλήματα των αγροτών, και να μην μας αναγκάσει να κλιμακώσουμε τον αγώνα. Έχουμε τα τρακτέρ στις πλατείες, δεν έχουμε κλείσει κανέναν δρόμο. Η ευθύνη πια είναι στα χέρια της κυβέρνησης», είπε ο κ. Τζέλλας, προσθέτοντας ότι η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων θα αποστείλει άμεσα και οργανωμένα τα αιτήματα στην κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι δυναμικές κινητοποιήσεις και μπλόκα σε δρόμους πραγματοποίησαν την Κυριακή, οι αγρότες σε Θεσσαλία και Φλώρινα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην (προεκλογικού τύπου) συνέντευξη που έδωσε για θέματα της οικονομίας, αναφέρθηκε ελάχιστα στους αγρότες-κτηνοτρόφους και τις διεκδικήσεις του, και περιορίστηκε να δηλώσει πως τον απασχολεί το κόστος παραγωγής.

Όσο για τις κινητοποιήσεις, αφού σχολίασε πως κάθε Ιανουάριο και Φεβρουάριο γίνονται τα ίδια, είπε απλώς πως η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις με διάλογο.

Οι διεκδικήσεις

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες-κτηνοτρόφοι διεκδικούν μεταξύ άλλων:μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο
μείωση της τιμής του ρεύματος
κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα-εφόδια
κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη
προσιτές τιμές των προϊόντων τους στη λαϊκή κατανάλωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου