Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Αϊτή: Φονική επίθεση ενόπλων εναντίον περιπόλου της αστυνομίας

Τρεις αστυνομικοί και ένας πολίτης σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην Αϊτή κατά την επίθεση που εξαπέλυσε συμμορία εναντίον περιπόλου της αστυνομίας στην πρωτεύουσα της χώρας, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο οι αϊτινές αρχές.

«Σε αυτήν την ενέδρα σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι: τρεις αστυνομικοί και ένας οδηγός φορτηγού. Άλλος ένας αστυνομικός αγνοείται και ένας τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας στην Αϊτή.

Η περίπολος της αστυνομίας κατευθυνόταν προς ένα προάστιο του Πορτ-ο-Πρενς, «σε βοήθεια συγγενή ενός αστυνομικού που κινδύνευε», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η Αϊτή παραμένει βυθισμένη εδώ και χρόνια σε πολιτική και οικονομική κρίση. Η δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοϊζ , τον Ιούλιο του 2021, έχει επιδεινώσει την κατάσταση, επιτρέποντας σε συμμορίες να εδραιώσουν την παρουσία τους σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Η αστυνομία της Αϊτής αριθμούσε τον περασμένο Σεπτέμβριο 13.000 μέλη, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Αναλογούσε δηλαδή σχεδόν ένας αστυνομικός για 1.000 κατοίκους. Ως εκ τούτου, αδυνατεί να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και βαριά οπλισμένες συμμορίες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους σχεδόν το ήμισυ της επικράτειας, καταγγέλλουν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στις αρχές Οκτωβρίου η κυβέρνηση στην Αϊτή απηύθυνε έκκληση για «διεθνή βοήθεια» προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου