Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Ζελένσκι: «Δώστε μας βρετανικά μαχητικά» – Η Ρωσία προειδοποεί το Λονδίνο για «παγκόσμιες συνέπειες»

Στο δεύτερο μόλις ταξίδι του στο εξωτερικό από την έναρξη του πολέμου πριν από ένα χρόνο, ο Oυκρανός πρόεδρος Ζελένσκι συνάντησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον βασιλιά Κάρολο.

Έπειτα, ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να φτάσει στο Παρίσι για δείπνο με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Όλοι ανησυχούμε για σένα και σκεφτόμαστε τη χώρα σου τόσο καιρό, δεν μπορώ να σου πω», είπε ο Βασιλιάς Κάρολος στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι, μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο, έκανε εκ νέου έκκλησή για μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία χαρακτήρισε ως «φτερά για την ελευθερία». Σε μία συμβολική πράξη, δώρισε το κράνος ενός Ουκρανού πιλότου στον πρόεδρο της Βουλής με το μήνυμα: «Έχουμε ελευθερία, δώστε μας φτερά να την προστατέψουμε».

Η Ρωσία προειδοποιεί το Λονδίνο να μην στείλει μαχητικά

Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Βρετανία προειδοποίησε το Λονδίνο να μην στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε την Τετάρτη ότι τίποτα δεν ήταν «εκτός συζήτησης» όσον αφορά την προμήθεια αεροσκαφών στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, που ανακοίνωσε νωρίτερα, είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη.


Ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με μαχητικά αεροσκάφη.

«Ο πρωθυπουργός ανέθεσε στον υπουργό Άμυνας να διερευνήσει ποια μαχητικά θα μπορούσαμε να δώσουμε, αλλά για να είμαστε ξεκάθαροι αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη λύση».

Ο Ζελένσκι και ο Σούνακ έφτασαν σε μια στρατιωτική βάση στο Ντόρσετ της νότιας Αγγλίας, όπου συνάντησανΟυκρανούς στρατιώτες που εκπαιδεύονται από τον βρετανικό στρατό.

Την περασμένη εβδομάδα, ουκρανικά στρατεύματα έφτασαν στη Βρετανία για να μάθουν πώς να λειτουργούν τα κύρια άρματα μάχης Challenger 2, που θα παραλάβει σύντομα η Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: ReutersSky News / Φωτογραφίες Reuters

onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου