Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Εξοντωτική Ποινή Φυλάκισης γιατί άσκησε κριτική στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία


Ιλια Γιασίν
Ενοχος επειδή λέει την αλήθεια!
Η αποστολή μου είναι να λέω την αλήθεια. Ελεγα την αλήθεια στις πλατείες, στις τηλεοπτικές εκπομπές, στις κοινοβουλευτικές συνελεύσεις. Δεν θα απαρνηθώ την αλήθεια ούτε και πίσω από τα σίδερα της φυλακής

Η απολογία του Ιλια Γιασίν πριν από την καταδικαστική ετυμηγορία του ρωσικού δικαστηρίου

Αγαπητοί ακροατές, θα συμφωνήσετε ότι η φράση «τελευταία λέξη του κατηγορουμένου» ηχεί πολύ άσχημα. Λες και, αφότου μιλήσω στο δικαστήριο, το στόμα μου θα ραφτεί και θα μου απαγορευτεί να μιλήσω ξανά. Αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα: θα απομονωθώ από την κοινωνία και θα φυλακιστώ, επειδή θέλουν να σωπάσω. Επειδή το κοινοβούλιό μας έχει πάψει να είναι ένας χώρος συζήτησης και τώρα όλη η Ρωσία πρέπει να συμφωνεί σιωπηλά με κάθε πράξη της εξουσίας. Υπόσχομαι όμως ότι, όσο θα είμαι ζωντανός, αυτό δεν θα το ανεχτώ. Η αποστολή μου είναι να λέω την αλήθεια. Ελεγα την αλήθεια στις πλατείες, στις τηλεοπτικές εκπομπές, στις κοινοβουλευτικές συνελεύσεις. Δεν θα απαρνηθώ την αλήθεια ούτε και πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Σε τελική ανάλυση, για να αναφέρω έναν κλασικό, «το ψεύδος είναι η θρησκεία των σκλάβων και μόνο η αλήθεια είναι ο Θεός ενός ελεύθερου ανθρώπου».

[…] Αξιότιμη πρόεδρε του δικαστηρίου, για την εξουσία εσείς είστε μόνο ένα γρανάζι του συστήματος, που πρέπει να παίξει πειθήνια τον ρόλο του. Βλέπω όμως μπροστά μου ένα ζωντανό πρόσωπο, που το βράδυ θα βγάλει την τήβεννο και θα πάει να ψωνίσει στο ίδιο μαγαζί που ψωνίζει και η μητέρα μου. Και δεν αμφιβάλλω ότι εσάς και εμένα μας βασανίζουν τα ίδια προβλήματα. Είμαι βέβαιος ότι και εσείς, όπως και εγώ, έχετε σοκαριστεί από αυτόν τον πόλεμο και εύχεστε αυτός ο εφιάλτης να τελειώσει σύντομα. Ξέρετε, Οξάνα Ιβάνοβνα, έχω μιαν αρχή την οποία τηρώ εδώ και πολλά χρόνια: κάνε αυτό που πρέπει, ό,τι και αν πρόκειται να συμβεί. Οταν άρχισε ο πόλεμος, δεν αμφέβαλλα ούτε μια στιγμή για το τι θα έπρεπε να κάνω: να παραμείνω στη Ρωσία, να λέω φωναχτά την αλήθεια και να σταματήσω την αιματοχυσία με όλες μου τις δυνάμεις.















00:54








00:00


Play
(Space)


Unmute
(m)




Settings


Fullscreen
(f)


Υποφέρω σωματικά βλέποντας πόσα πρόσωπα σκοτώνονται σε αυτόν τον πόλεμο, πόσοι άνθρωποι σακατεύονται και πόσες οικογένειες έχουν χάσει τα σπίτια τους. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό. Και ορκίζομαι ότι δεν μετανιώνω: καλύτερα να περάσω δέκα χρόνια πίσω από τα σίδερα της φυλακής, ως έντιμος άνθρωπος, παρά να ντρέπομαι σιωπηλά για το αίμα που χύνει η κυβέρνησή σας. Φυσικά, αξιότιμη, δεν περιμένω εδώ κάποιο θαύμα. Εσείς γνωρίζετε ότι δεν είμαι ένοχος και εγώ γνωρίζω πόσο σας πιέζει αυτό το σύστημα. Είναι προφανές ότι θα με καταδικάσετε. Αλλά δεν σας κρατώ κακία γι’ αυτό και δεν σας εύχομαι τίποτα κακό. Ωστόσο προσπαθήστε να κάνετε όλα όσα μπορείτε για να αποτρέψετε την αδικία. Θυμηθείτε ότι δεν είναι μόνο η δική μου προσωπική μοίρα που εξαρτάται από την απόφασή σας, αλλά αυτή η απόφαση αντιπροσωπεύει μια καταδίκη για εκείνο το τμήμα της κοινωνίας που θέλει να ζει ειρηνικά και πολιτισμένα.

Εκείνο το τμήμα της κοινωνίας στο οποίο ίσως ανήκετε και εσείς, Οξάνα Ιβάνοβνα. Αξιοποιώντας αυτό το βήμα, θα ήθελα να απευθυνθώ και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Στον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος γι’ αυτή τη σφαγή, που υπέγραψε τον νόμο περί «στρατιωτικής λογοκρισίας» και εξαιτίας της θέλησης του οποίου βρίσκομαι στη φυλακή. Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς, βλέποντας τις συνέπειες αυτού του τερατώδους πολέμου, πιθανότατα έχεις ήδη κατανοήσει πόσο σοβαρό λάθος διέπραξες στις 24 Φεβρουαρίου. Ο στρατός μας δεν έγινε δεκτός με λουλούδια. Μας αποκαλούν δήμιους και κατακτητές. Οι λέξεις «θάνατος» και «καταστροφή» συνδέονται τώρα στενά με το όνομά σου. Προκάλεσες τρομερές συμφορές στον ουκρανικό λαό, ο οποίος πιθανότατα δεν θα μας συγχωρέσει ποτέ. Εσύ όμως δεν βρίσκεσαι σε πόλεμο μόνο με τους Ουκρανούς, αλλά και με τους συμπατριώτες σου. Στέλνεις εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους στην κόλαση της μάχης.

Πολλοί από αυτούς δεν θα γυρίσουν ποτέ πια στο σπίτι τους, αφού θα έχουν γίνει σκόνη. Πολλοί θα μείνουν ανάπηροι και θα τρελαθούν γι’ αυτά που είδαν και έζησαν. Για σένα αυτά είναι μόνο στατιστικές για τις απώλειες, αριθμοί καταγραμμένοι σε στήλες. Για πολλές οικογένειες όμως είναι ο ανυπόφορος πόνος επειδή έχασαν συζύγους, πατέρες και παιδιά. Στερείς από τους Ρώσους το σπίτι τους. Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, επειδή δεν θέλουν να σκοτώνουν και να σκοτωθούν. Οι άνθρωποι φεύγουν μακριά από σένα, πρόεδρε. Δεν το αντιλαμβάνεσαι; Υπονόμευσες τις βάσεις της οικονομικής μας ασφάλειας και, μετατοπίζοντας τη βιομηχανία στο στρατιωτικό πεδίο, προκαλείς την οπισθοδρόμηση της χώρας μας. Αρματα μάχης και εξοπλισμοί είναι ξανά πρωταρχικά και οι πραγματικότητές μας είναι και πάλι η φτώχεια και η έλλειψη δικαιωμάτων. Λησμόνησες μήπως ότι μια τέτοια πολιτική είχε ήδη οδηγήσει στην κατάρρευση τη χώρα μας;

Ασε τα λόγια μου να ηχήσουν σαν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», αλλά σε προτρέπω Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς να σταματήσεις αμέσως αυτή την τρέλα. Είναι αναγκαίο να αναγνωρίσουμε ότι η πολιτική απέναντι στην Ουκρανία είναι εσφαλμένη, να αποσύρουμε τα στρατεύματα από το έδαφός της και να περάσουμε σε μια διπλωματική λύση της σύγκρουσης. Θυμήσου ότι κάθε νέα μέρα πολέμου σημαίνει νέα θύματα. Φτάνει! Τέλος, θέλω να απευθυνθώ στα πρόσωπα που παρακολούθησαν αυτή τη δίκη, που με υποστήριξαν όλους αυτούς τους μήνες και που περιμένουν με αγωνία την ετυμηγορία. Οποια απόφαση και να πάρει το δικαστήριο, όσο αυστηρή και αν είναι η καταδίκη, αυτό δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει. Κατανοώ πόσο δύσκολο είναι για σας τώρα, πόσο αναστατωμένοι είστε από το αίσθημα αδυναμίας και απελπισίας. Δεν πρέπει όμως να συνθηκολογήσετε.

Παρακαλώ μην πέσετε στην απελπισία και μην ξεχνάτε ότι αυτή είναι η χώρα μας. Αξίζει να παλεύουμε γι’ αυτήν. Να είστε θαρραλέοι, να μην υποχωρείτε μπροστά στο κακό και να αντιστέκεστε. Είμαστε πολύ περισσότεροι από όσο φαίνεται και εσείς κι εγώ είμαστε μια μεγάλη δύναμη. Μην ανησυχείτε για μένα. Υπόσχομαι ότι θα αντέξω όλες τις δοκιμασίες, δεν θα παραπονιέμαι και θα διανύσω αυτή τη διαδρομή με αξιοπρέπεια. Και εσείς παρακαλώ υποσχεθείτε μου ότι θα παραμένετε αισιόδοξοι και δεν θα ξεχνάτε ποτέ να χαμογελάτε. Γιατί αν χάσουμε τη χαρά της ζωής θα μας έχουν νικήσει.

ℹ️ Τον περασμένο Δεκέμβριο ο 39χρονος Ιλια Γιασίν καταδικάστηκε σε οκτώμισι χρόνια φυλακή, επειδή διαμαρτυρόταν εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η βαριά καταδίκη του ήταν μια προειδοποίηση σε όλους εκείνους που νόμιζαν ότι στη σημερινή Ρωσία είναι ακόμα δυνατόν να εκφράζει κανείς ελεύθερα τη γνώμη του. Η στρατιωτική δικτατορία που επέβαλε ο Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία προσέθεσε το άρθρο 207-3 στον ποινικό κώδικα, με το οποίο τιμωρείται αυστηρά η «διάδοση ψευδών πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό». Στην περίπτωση του Γιασίν συνυπολογίστηκε ως επιβαρυντικό στοιχείο το «κίνητρο του πολιτικού μίσους». Οι περίπου εκατό Ρώσοι πολίτες που παρακολούθησαν τη δίκη μπορεί να φαίνονται λίγοι, αλλά έδωσαν δείγματα σπάνιου πολιτικού θάρρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου