Η δολοφονία δύο Ισραηλινών εποίκων από έναν Παλαιστίνιο υπήρξε η αφορμή. Το πογκρόμ εναντίον των Παλαιστινίων που ακολούθησε είναι η κανονικότητα και το πραγματικό θέμα στη Δυτική Όχθη. Το σκηνικό της έντασης αυτή τη φορά ήταν η πόλη Χουβάρα. Εκατοντάδες έποικοι, σε αγαστή συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό που τους άνοιξε τον δρόμο και προστάτευε τα μετόπισθέν τους, επέδραμαν στην παλαιστινιακή πόλη και τα γύρω χωριά λεηλατώντας τα επί ώρες.
Αποτέλεσμα; Ένας Παλαιστίνιος νεκρός, αρκετοί τραυματίες, νεκρά οικόσιτα ζώα, δεκάδες καμένα αυτοκίνητα, σπασμένα ασθενοφόρα και λεηλασίες σπιτιών. Ήταν τέτοια η αγριότητα του πογκρόμ και η εφαρμογή της λογικής της συλλογικής ευθύνης που, εκτός από τους Παλαιστίνιους, ξεσηκώθηκαν και αρκετοί πολίτες του Ισραήλ σε διάφορες πόλεις, ζητώντας τον τερματισμό της κατοχής της Δυτικής Όχθης. Για να κρατήσει δε τους τύπους ο ισραηλινός στρατός και στελέχη της κυβέρνησης, κάλεσαν σε ψυχραιμία τους εποίκους, παρεμβαίνοντας όταν τα πράγματα έδειχναν να φεύγουν εντελώς εκτός ελέγχου.
Προφανώς, αυτή η παρέμβαση καμία σχέση δεν είχε με τιμωρία των ενόχων για το πογκρόμ. Άλλωστε, μέρες μετά το τέλος του, οι ισραηλινές αρχές δήλωναν ότι συνεχίζουν την έρευνά τους για τον εντοπισμό του τρομοκράτη εννοώντας τον Παλαιστίνιο που είχε δολοφονήσει τους δύο εποίκους – καθώς η δολοφονία του Παλαιστίνιου από τους εποίκους δεν συνιστά τρομοκρατική πράξη. Το δε πογκρόμ στη Χουβάρα έρχεται λίγες μέρες μετά την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην παλαιστινιακή πόλη Ναμπλούς που άφησε πίσω της έντεκα νεκρούς, μεταξύ αυτών και έναν ηλικιωμένο άντρα.
Η ουσία είναι ότι αμφότερες οι επιθετικές κινήσεις εντάσσονται στο σχέδιο της κυβέρνησης Νετανιάχου για υφαρπαγή των περιοχών που ανήκουν στη Ζώνη Γ των παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης. Στην Χουβάρα, που ανήκει στη Ζώνη Β, οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν το δικαίωμα επέμβασης παρά μόνο σε συντονισμό με τον ισραηλινό στρατό. Ως αποτέλεσμα, οι πολιορκημένοι επί ώρες κάτοικοι της Χουβάρα υπερασπίζονταν τους εαυτούς τους πετώντας στους εποίκους και τον ισραηλινό στρατό πέτρες και κουζινικά σκεύη. Αντιθέτως, τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι δέχτηκαν πυρά, μάλλον από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος συνοδεύει και εποπτεύει τους εποίκους πυροβολώντας όποτε χρειάζεται για να τους προστατεύσει.
Δεν είναι να απορεί, λοιπόν, κανείς πως τα γεγονότα της Χουβάρα δεν προκάλεσαν μόνο περισσότερο μίσος προς τους εποίκους στην πλευρά των Παλαιστινίων, αλλά και μεγάλη δυσαρέσκεια κατά της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία αρκείται σε ρόλο παρατηρητή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου