Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Τέμπη: Τα εγκληματικά λάθη στις έρευνες και οι παραλείψεις

Τέμπη: Τα εγκληματικά λάθη στις έρευνες και οι παραλείψεις
efsyn.gr
Δεν κοπάζει η οργή για το έγκλημα • Τα στοιχεία για τους νεκρούς από την έκρηξη μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Αναπάντητα ερωτήματα για τη μεγάλη σιδηροδρομική τραγωδία που έφερε τον θάνατο τουλάχιστον 57 ανθρώπων, λάθη, παραλείψεις και εξοργιστική απόπειρα συγκάλυψης.

Έναν χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών οι αποκαλύψεις συνεχίζονται, ενώ συγγενείς των θυμάτων, πολίτες, κόμματα και οργανώσεις απαιτούν δικαιοσύνη.
Την ώρα που οι δικαστικές έρευνες είναι σε εξέλιξη, στο επίκεντρο μπαίνει εκ νέου το θέμα της έκρηξης μετά από τη σύγκρουση των τρένων, κάτι που αναμένεται να διερευνήσει ενδελεχώς ο τρίτος πραγματογνώμονας που ορίστηκε από τη Δικαιοσύνη.

Για την υπόθεση αυτή μίλησε στο Open ο χημικός μηχανικός του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Κολοβός, υπογραμμίζοντας ότι έγιναν σημαντικά λάθη και παραλείψεις στις έρευνες και συμπεραίνοντας ότι έχουν απομακρυνθεί κρίσιμα στοιχεία.

«Το Γενικό Χημείο του Κράτους και το πόρισμά του πρέπει να διευκρινίσει σε ποια σημεία και σε τι συγκέντρωση βρέθηκε το ξυλόλιο» επισημαίνει και προσθέτει «το ζήτημα είναι ότι για να βρεθεί αυτή η ουσία και μάλιστα έπειτα από ένα μήνα τουλάχιστον από την μοιραία σύγκρουση σημαίνει ότι κάπου διέρρευσε ή το ξυλόλιο σας δεύτερη πηγή δημιουργήθηκε σαν ενδιάμεσο προϊόν από τη φωτιά που ακολούθησε. Το ξυλόλιο είναι ισχυρός διαλύτης».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Κολοβός ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές για τη μεταφορά τέτοιων υλικών, λέγοντας ότι «για να μεταφέρεις ξυλόλιο, πρέπει να δηλωθεί και μεταφέρεται μόνο του, είναι επικίνδυνη ουσία».

«Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος από τα βαγόνια των αμαξοστοιχιών να μεταφέρει ξυλόλιο για συγκεκριμένους λόγους αλλά και σε συγκεκριμένες ποσότητες . Αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με τα ευρήματα του πορίσματος και να διευκρινιστεί η συγκέντρωση του ξυλολίου» συνέχισε ο χημικός μηχανικός για να διευκρινίσει ότι «κάτω τον 10 κυβικών -(10 τόνοι) στο περίπου - μπορούσε να δημιουργήσει ένα τέτοιο μανιτάρι».

Ο Κωνσταντίνος Κολοβός θεωρεί δεδομένο ότι οι περισσότεροι νεκροί προέκυψαν από την ανάφλεξη και αυτό που ακολούθησε δηλώνοντας ότι «Οι μισοί τουλάχιστον χάθηκαν ως συνέπεια της φωτιάς που αναπτύχθηκε. Αυτό προκύπτει και από τι παραμορφώσεις της μηχανής και των βαγονιών».

Επισήμανε ότι η διαδικασία της δειγματοληψίας άργησε πολύ, ενώ έκανε λόγο για ακόμη μια παράλειψη που είναι η εξέταση «στο τοιχίο αντιστήριξής του δρόμου και στα βαγόνια» που όπως έχουν καταγγείλει οι συγγενείς των θυμάτων είναι άφαντα.

Να σημειωθεί ότι τα μέλη της επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων συμπέραναν πως η έκρηξη και το μανιτάρι ήταν αποτέλεσμα της ύπαρξης ξυλολίου που υπήρχε στην εμπορική αμαξοστοιχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου