Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Διεθνής Διάσκεψη «Our Ocean»: Ωκεανοί κερδών, θάλασσες υποκρισίας

Διεθνής Διάσκεψη «Our Ocean»: Ωκεανοί κερδών, θάλασσες υποκρισίας
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Stop στις εξορύξεις, προστασία του περιβάλλοντος όχι των εφοπλιστών
▸Ευκαιρία για «πράσινο πλυντήριο» της κυβέρνησης της ΝΔ, άλλων κυβερνήσεων και επιχειρήσεων, έδωσε η πολυδιαφημισμένη 9 η Διεθνής Διάσκεψη «Our Ocean», η οποία διεξήχθη στο ίδρυμα… «Νιάρχος».

Ο Κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε τη δημιουργία δύο μεγάλων θαλάσσιων πάρκων, έλεγχο της εντατικής αλιείας, καταπολέμηση του πλαστικού, «πράσινα νησιά» και… πράσινα άλογα. Παράλληλα, η αστυνομία απαγόρευσε τη συγκέντρωση περιβαλλοντικών οργανώσεων έξω από τον χώρο!

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προωθεί με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των εθνικιστών, τις πολύ επικίνδυνες εξορύξεις για υδρογονάνθρακες σε μεγάλα θαλάσσια βάθη σε Κρήτη και Ιόνιο, ενώ εισάγει μαζικά το ρυπογόνο LNG (υγροποιημένο ορυκτό αέριο) κυρίως από τις ΗΠΑ.

Όπως τονίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «οι εξορύξεις στα “θαλάσσια οικόπεδα”, που έχουν παραχωρηθεί στην αμερικανική πολυεθνική Exxon Mobil και στο ελληνικό μονοπώλιο HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ), σημαίνουν ρύπανση και υποβάθμιση των θαλάσσιων περιοχών κι αποτελούν θανάσιμη απειλή για τη θαλάσσια ζωή και τους κατοίκους των νησιών. Ταυτόχρονα, η καύση των όποιων υδρογονανθράκων βρεθούν θα επιτείνει τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης με περισσότερους και εντονότερους καύσωνες, πλημμύρες, πυρκαγιές. Μόνες κερδισμένες θα είναι οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων, που θα δουν τις μετοχές και τα κέρδη τους να ενισχύονται».

Σημειώνει επίσης πως «η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι πάντα στο πλευρό των εφοπλιστών», καλύπτοντας τη «χρήση εξαιρετικά ρυπογόνων καυσίμων και πρακτικών που ενισχύουν τη ρύπανση των θαλασσών».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε αγώνα για άμεση κατάργηση κάθε σχεδίου για θαλάσσιες εξορύξεις, για να μην κοπεί η Μεσόγειος σε «οικόπεδα» οικονομικής εκμετάλλευσης από το κεφάλαιο με ανοικτή πάντα την απειλή πολέμων, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής κόντρα στην ασυδοσία των εφοπλιστών, την υπεραλίευση και τη βιομηχανική αλιεία (την ώρα που χρειάζεται στήριξη η μικρή παράκτια αλιεία), για να μπει φραγμός στη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Για την ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης της ΝΔ. Για τη ρήξη-αποδέσμευση από τη δήθεν «πράσινη» ΕΕ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (20.04.24)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου