Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Απέλαση ξένων φοιτητών που αντιδρούν στη σφαγή στη Γάζα προβλέπει νομοσχέδιο στις ΗΠΑ


Κινητοποιήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα | AP Photo/Jose Luis Magana
Απέλαση ξένων φοιτητών που αντιδρούν στη σφαγή στη Γάζα προβλέπει νομοσχέδιο στις ΗΠΑ
efsyn.gr
Το νομοσχέδιο προβλέπει ανάκληση της βίζας όλων των αλλοδαπών φοιτητών που έχουν συλληφθεί «ενώ οργανώνουν, συμμετέχουν ή προωθούν καταυλισμούς στην πανεπιστημιούπολη ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τις 7 Οκτωβρίου 2023 ή αργότερα»

Σκληραίνουν τη στάση τους έναντι των φοιτητών που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ Αμερικανοί βουλευτές. Το νομοσχέδιο κατέθεσε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Άντι Ογκλς, ενώ αυξάνονται οι φωνές και στα δύο κόμματα εναντίον των κινητοποιήσεων, ενώ είναι προφανής η προσπάθεια να κατηγορηθούν για αντισημιτισμό όσοι καταγγέλλουν την ακραία χρήση βίας του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας και τους θανάτους αθώων, στο κυνήγι του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς. Προσπάθεια στην οποία συμβάλει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να προστατεύεται η βίαιη διαμαρτυρία.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την ανάκληση της βίζας όλων των αλλοδαπών φοιτητών που έχουν συλληφθεί «ενώ οργανώνουν, συμμετέχουν ή προωθούν καταυλισμούς στην πανεπιστημιούπολη ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τις 7 Οκτωβρίου 2023 ή αργότερα».
Το κείμενο του νομοσχεδίου δημοσιεύτηκε στο δεξιό έντυπο The Daily Caller και έρχεται έπειτα από αστυνομική καταστολή τις τελευταίες εβδομάδες των φοιτητικών κινητοποιήσεων και τις συλλήψεις περίπου 2.000 φοιτητών που καταγγέλλουν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Άντι Ογκλς, ο πρωτεργάτης του νομοσχεδίου, είναι ακραίος υποστηρικτής του Ισραήλ και είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις όταν στις αρχές του 2024, σε ερώτηση για τους θανάτους παιδιών στη Γάζα, είχε απαντήσει: «Νομίζω ότι πρέπει να τους σκοτώσουμε όλους».

Επιμένει εναντίον των φοιτητών ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μία μέρα αφού χαρακτήρισε αντισημίτες όσους ασκούν κριτική στο Ισραήλ και «ξεχνούν τι έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», επιτέθηκε κατά των διαμαρτυρόμενων φοιτητών λέγοντας ότι «πρέπει να επικρατήσει η τάξη» στις πανεπιστημιουπόλεις.

Ώρες αφότου η αστυνομία συνέλαβε ακόμη 132 φοιτητές και διέλυσε άλλον έναν καταυλισμό με σκηνές φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου όσο και το κράτος δικαίου «πρέπει να είναι σεβαστά», αλλά «η βίαιη διαμαρτυρία δεν προστατεύεται». Και πρόσθεσε: «Βανδαλισμοί, παραβιάσεις, σπάσιμο παραθύρων, κλείσιμο πανεπιστημιουπόλεων, αναγκαστική ακύρωση μαθημάτων και τελετών αποφοίτησης — τίποτα από αυτά δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία. Το να απειλείς ανθρώπους, να εκφοβίζεις τους ανθρώπους, να ενσταλάζεις φόβο στους ανθρώπους δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία», είπε.

«Η διαφωνία είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία, αλλά η διαφωνία δεν πρέπει ποτέ να οδηγεί σε αταξία ή σε άρνηση των δικαιωμάτων των άλλων, ώστε οι φοιτητές να μπορούν να ολοκληρώσουν το εξάμηνο και την κολεγιακή τους εκπαίδευση», συνέχισε ο Μπάιντεν. «Υπάρχει δικαίωμα διαμαρτυρίας, αλλά όχι δικαίωμα πρόκλησης χάους».

Τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου προκάλεσαν την αντίδραση των φοιτητών αλλά και παρατηρητών, που επισήμαναν ότι οι αρχές των κολεγίων και των πανεπιστημίων κάλεσαν βαριά οπλισμένους αστυνομικούς να διαλυσουν με τη βία ειρηνικές κινητοποιήσεις.

Επίσης, επισήμαναν ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν είχε να πει τίποτα ούτε για την αστυνομική βία ούτε για τις επιθέσεις διαδηλωτών υπέρ του Ισραήλ εναντίον φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών στον καταυλισμό του UCLA, σημειώνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση «δαιμονοποιεί» την αραβική, μουσουλμανική, παλαιστινιακή και αντισιωνιστική νεολαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου