Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Τα Rafale της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ινδία για την πολυεθνική άσκηση Tarang Shakti 24

Οι πολεμικοί τυχοδιωκτισμοί της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη και η ταύτιση της με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, την ώθησαν στην απόφαση να στείλει τα Rafale από την 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ινδία για την πολυεθνική άσκηση Tarang Shakti 24.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας και των Rafale αποφασίστηκε έπειτα από επαφές του Αεροπορικού Επιτελείου με την Indian Air Force και «κλείδωσε» κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης στην Ινδία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη. Εντάσσεται στην ευρύτερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών και Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως επισφραγίστηκε και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία τον περασμένο Φεβρουάριο.
Πλέον, τα Rafale εντάσσονται οργανικά στους πολεμικούς σχεδιασμούς εναντίον της Κίνας, αλλά και της Ρωσίας.
Για τα ελληνικά Rafale, το μεγάλο ταξίδι των περίπου 3.000 χλμ από την 114 Πτέρυγα Μάχης έως την Αεροπορική Βάση Τζοντχπούρ στην επαρχία Ράτζασταν στη βορειοδυτική Ινδία, σχετικά κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, όπως είχε αποκαλύψει το Onalert.gr, θα είναι η δεύτερη εκτός Ελλάδος αποστολή έπειτα από την πρόσφατη συμμετοχή τους στην πολυεθνική άσκηση «VOLFA 24», η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία.
Η Ινδική αεροπορία διαθέτει τον ίδιο τύπο μαχητικών και μπορεί να υποστηρίξει τα αεροσκάφη της HAF, ενώ στην «Tarang Shakti 24» (Κύμα Δύναμης) αναμένεται να συμμετέχουν και οι Γάλλοι επίσης με Rafale. Ήδη το Αεροπορικό Επιτελείο βρίσκεται σε επαφές με την Armee D’el Air προκειμένου τα μαχητικά των δύο κρατών να πετάξουν ταυτόχρονα προς την Ινδία. Οι Γάλλοι άλλωστε διαθέτουν και ιπτάμενα τάνκερ, τα οποία μπορούν να ανεφοδιάσουν στον αέρα τα μαχητικά της HAF, αν τελικά αποφασιστεί να μην προσγειωθούν σε ενδιάμεσο αεροδρόμιο.
Η Ινδία παίζει κομβικό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στην αντίθεση του δυτικού ιμπεριαλιστικού κόσμου με την Κίνα, για αυτό αναπτύσσονται και αυτού του είδους οι πολιτικοί και στρατιωτικοί δεσμοί, με το ελληνικό κράτος Άμυνας/Ασφάλειας να δίνει βροντερό παρόν.
Η Πολεμική Αεροπορία ήταν από τις πρώτες οι οποίες δέχτηκαν πρόσκληση από την Indian AirForce προκειμένου να συμμετέχει στη μεγαλύτερη πολυεθνική αεροπορική άσκηση που διοργανώνει η χώρα, στην οποία θα συμμετέχουν συνολικά 52 χώρες είτε με αεροπορικά μέσα είτε με παρατηρητές μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία.


Σύμφωνα με πληροφορίες ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συμμετοχής της USAF με μαχητικά F-35. Οι Αμερικανοί δείχνουν έντονη διάθεση να προσεγγίσουν την Ινδία του 1,5 δις κατοίκων, την πολυπληθέστερη πλέον χώρα στον κόσμο, να την απομακρύνουν από τη ρωσική επιρροή και να τη φέρουν πιο κοντά στη Δύση, ως αντίπαλο δέος στην Κίνα. Το 2023 είχαν για πρώτη φορά στείλει F-35 στην Ινδία κατά τη διάρκεια της άσκησης «AERO INDIA». Ενώ, έχουν ήδη προτείνει συμπαραγωγή στην Ινδία του μαχητικού F-21 (το ινδικό F-16) με κοινή συμμετοχή στο πρόγραμμα της αμερικανικής Lockheed Martin και της ινδικής ΤΑΤΑ.

Η «Tarang Shakti» έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον προσεχή Αύγουστο με στόχο να συγκεντρώσει την αφρόκρεμα των αεροπορικών δυνάμεων παγκοσμίως. Η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας με τα Rafale θα επιβεβαιώσει την εξωστρέφεια της HAF αλλά και εν γένει των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που διευρύνει την ιμπεριαλιστική την παρουσία πέρα από όρια της Ανατολικής Μεσογείου.
Είχε προηγηθεί η συμμετοχή για πρώτη φορά της Indian Air Force στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση «INIOCHOS 23», η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Απριλίου με επίκεντρο την Ανδραβίδα. Τα επιβλητικά ινδικά μαχητικά Su-30MK προσγειώθηκαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης και έκλεψαν τις εντυπώσεις με την εντυπωσιακή παρουσία τους. Ήταν μία από τις ελάχιστες παρουσίες μαχητικών της Indian Air Force έξω από την Ινδία, καθώς έως τότε συμμετείχαν μόνο στην Αμερικανική Red Flag και σε ασκήσεις που διοργανώθηκαν από τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Και αυτές οι πολεμικές ασκήσεις αποκαλύπτουν τους κινδύνους πολεμικής εμπλοκής που ενέχει η αστική πολιτική εξυπηρέτησης των στρατηγικών επιδιώξεων της ελληνικής άρχουσας τάξης.
Πρέπει τώρα να οργανώσουμε το αντίπαλο δέος του Αντιπολεμικού κινήματος, με ένα σύγχρονο εργατικό διεθνιστικό αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο.
Ανάγκη που δεν μπορεί να ικανοποιήσει ούτε η πατριωτική Αριστερά που εντάχθηκε και εντάσσεται στο εθνικό αφήγημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά ούτε χώροι που κάνουν σημαία τους τον ατομικό δρόμο βολέματος και φυγής του (Ι5), κυρίως της άρνησης κινηματικής δράσης μέσα στον εθνικό αστικό στρατό που τόσο υπολογίζει το αστικό κατεστημένο.
Απαιτείται ενίσχυση του Αντιπολεμικού κινήματος μέσα και έξω από τον Στρατό, για το Μπλοκάρισμα της Πολεμικής Μηχανής, των πολεμικών εξοπλισμών και της Στρατολόγησης χιλιάδων φτωχών ανδρών και γυναικών ως Μισθοφόρων Στρατιωτών, ενάντια σε όλους τους Ιμπεριαλιστές, εντείνοντας τον αγώνα ενάντια σε ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ.  
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437  
diktiospartakos.blogspot.com 
diktiospartakos@hotmail.com  

Πληροφορίες
Του Κώστα Σαρικά/onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου