Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

H Χεζμπολάχ Μπορεί να επιτεθεί στην Κύπρο-υπάρχει κίνδυνος για τους συνφάνταρους της ΕΛΔΥΚ

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί η Χεζμπολάχ να επιτεθεί την Κύπρο και γιατί να θέλει να το κάνει; Το ερώτημα προκύπτει μετά τις απειλές Νασράλα στην Κυπριακή Δημοκρατία
Η Χεζμπολάχ  η ισχυρή σιϊτική οργάνωση του Λιβάνου, σύμφωνα με δημοσίευμα του neostrategy.gr, διαθέτει ένα εκτενές και προηγμένο οπλοστάσιο ρουκετών και πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων και μακράς εμβέλειας.
Αυτά τα όπλα έχουν την ικανότητα να πλήξουν στόχους σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 200 χιλιομέτρων, πράγμα που σημαίνει ότι η Κύπρος, η οποία απέχει περίπου 180 χιλιόμετρα από τον Λίβανο, βρίσκεται εντός του βεληνεκούς τους.

Επιπλέον, η Χεζμπολάχ έχει επενδύσει σημαντικά στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV). Τα UAV αυτά χρησιμοποιούνται τόσο για κατασκοπεία όσο και για επιθέσεις σε στρατηγικούς στόχους.

Η οργάνωση έχει ήδη δημοσιεύσει βίντεο που δείχνουν drones να πετούν πάνω από κρίσιμες περιοχές στο βόρειο Ισραήλ, αποδεικνύοντας τη δυνατότητα χρήσης τους σε ενδεχόμενη σύγκρουση, ενδεχομένως και εναντίον της Κύπρου.

Η θαλάσσια διάσταση της Χεζμπολάχ δεν πρέπει επίσης να υποτιμάται. Η οργάνωση έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει θαλάσσιες επιθέσεις χρησιμοποιώντας ταχύπλοα και άλλα μέσα, θέτοντας σε κίνδυνο πλοία και λιμάνια. Δεδομένου ότι η Κύπρος είναι νησί, οι θαλάσσιες επιθέσεις αποτελούν μια ρεαλιστική και πιθανή απειλή.

Επιπροσθέτως, η Χεζμπολάχ διαθέτει εξελιγμένες ικανότητες για κυβερνοεπιθέσεις. Εκπαιδευμένα μέλη της οργάνωσης, έχοντας υποστήριξη από την ειδική μονάδα κυβερνοπολέμου των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να εκτελούν τέτοιες επιθέσεις. Οι κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να στοχεύουν κρίσιμες κρατικές και στρατιωτικές υποδομές, ενεργειακά δίκτυα, συστήματα επικοινωνιών, τράπεζες και άλλα ευαίσθητα δίκτυα της Κύπρου.

Η πολιτική ισχύς της παρέχει σημαντική αυτονομία. Ελέγχοντας διάφορα κυβερνητικά υπουργεία και διαθέτοντας ένα ισχυρό δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, η οργάνωση μπορεί να επιδιώξει τις ευρύτερες περιφερειακές της επιδιώξεις με αποτελεσματικότητα.

Η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στον Λίβανο, τη Συρία και το Ισραήλ, την καθιστά κλειδί στην περιφερειακή γεωπολιτική σκηνή. Η Κύπρος λειτουργεί ως πιθανός κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης και επιχειρησιακών δραστηριοτήτων για τις δυτικές χώρες ή το Ισραήλ.

Επιπλέον, η Κύπρος φιλοξενεί σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως οι Βρετανικές Κυρίαρχες Βάσεις (SBAs) στην Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια. Αυτές οι βάσεις είναι ζωτικής σημασίας για τις δυτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, παρέχοντας υποδομές για παρακολούθηση, συλλογή πληροφοριών και ταχείες αναπτύξεις.

Η στρατηγική σημασία των βάσεων αυτών για το ΝΑΤΟ και τα δυτικά συμφέροντα είναι μεγάλη, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη που πλήττουν θέσεις των Χούθι στην Υεμένη και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW-C) της RAF που περιπολούν στην Ερυθρά Θάλασσα, απογειώνονται από την Κύπρο.

Συνοψίζοντας, η Χεζμπολάχ έχει τα μέσα και τις δυνατότητες να εκτελέσει επιθέσεις στην Κύπρο μέσω διαφόρων μεθόδων: πυραυλικών επιθέσεων, UAV, θαλάσσιων επιθέσεων και κυβερνοπολέμου. Η στρατηγική σημασία της Κύπρου στην περιοχή την καθιστά πιθανό στόχο, ιδιαίτερα λόγω των δυτικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου