Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Ξυλοδαρμός έκτακτου αρχαιολόγου εν ώρα εργασίας

Το Ασκληπιείο της Κω
ΚΩΣ-ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Ξυλοδαρμός έκτακτου αρχαιολόγου εν ώρα εργασίας
Στα τέλη Ιουλίου υπεργολάβος του ΥΠ.ΠΟ. έβρισε και γρονθοκόπησε βίαια το θύμα που καθήκον είχε να εποπτεύει για λογαριασμό της Εφορείας τις εργασίες, αλλά το περιστατικό γνωστοποιήθηκε μόλις χθες από τις ανακοινώσεις των σωματείων.

Νέο βίαιο, βαρύτατο επεισόδιο, με θύμα αυτή τη φορά έκτακτο αρχαιολόγο, ο οποίος εργάζεται στην Κω για λογαριασμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και θύτη υπεργολάβο του υπουργείου Πολιτισμού, σημειώθηκε στις 30 Ιουλίου - αλλά γνωστοποιήθηκε μόλις χθες. Το περιστατικό είναι πρωτοφανές καθώς ο εργολάβος εκτελεί έργο του υπουργείου Πολιτισμού και ο ξυλοδαρμός συνέβη εντός του χώρου αυτού. Εν ώρα εργασίας δηλαδή και εκτέλεσης καθηκόντων του αρχαιολόγου, ο οποίος επόπτευε για λογαριασμό της ΕΦΑ Δωδεκανήσου τις εργασίες του εργολάβου. Ξεκίνησε από λεκτικές προσβολές και απειλές του εργολάβου, ο οποίος στη συνέχεια επιτέθηκε σωματικά και ξυλοκόπησε τον αρχαιολόγο με βίαιο γρονθοκόπημα και αλλεπάλληλα χτυπήματα στο πρόσωπο.

Αυτό καταγγέλλουν ο Σύλλογος Εκτακτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού (ΣΕΠ - ΥΠ.ΠΟ.). Οπως αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους, «Το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε ένα από τα δύο έργα/εκσκαφές για τα οποία ο συνάδελφος κλήθηκε να πραγματοποιήσει επίβλεψη άτυπα, χωρίς να έχει υπογράψει σύμβαση εργασίας για κανένα από τα δύο... Ο συνάδελφός μας δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τη δουλειά του».

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών, το πρωταρχικό μέλημα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ. -και της κυβέρνησης Μητσοτάκη- για «ανάπτυξη», τα εμπλεκόμενα ιδιωτικά συμφέροντα που αλωνίζουν, αφήνουν προφανώς περιθώρια για ασύδοτες συμπεριφορές και τραμπουκισμούς. Οπως σημειώνουν το σωματείο και ο σύλλογος των εργαζομένων «Το υπουργείο Πολιτισμού καθώς και η διοίκηση της Εφορείας Δωδεκανήσου φέρουν σοβαρότατες ευθύνες, καθώς πάνω στο έδαφος της τραγικής υποστελέχωσης κάνουν τους εργαζόμενους “λάστιχο”, μεταφέροντάς τους σε άσχετα έργα για τα οποία προσλήφθηκαν αρχικά και εκθέτοντάς τους σε σοβαρούς κινδύνους. Αποδεικνύεται ότι η πολιτική της διοίκησης και του υπουργείου Πολιτισμού που δίνει γην και ύδωρ υπηρετώντας την “ανάπτυξη”, έχει δώσει νέο αέρα στα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία διεκδικούν, κυριολεκτικώς, στο πεδίο την πρωτοκαθεδρία τους. Πέρυσι ήταν η δολοφονική επίθεση σε συνάδελφο στη Μύκονο. Φέτος, τη σκυτάλη της βίας παίρνει η Κως».
ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου