Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Φρικιαστικές πράξεις εκδίκησης από τον ιρακινό στρατό

Φωτογραφία αρχείου | AP Photo/Felipe Dana, File 
Συντάκτης: efsyn.gr 
Πλήθος κρατουμένων, φερόμενων ως μελών του Ισλαμικού κράτους, ξυλοκοπούνται και αρκετοί εκτελούνται από τον ιρακινό στρατό, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), που κάνει λόγο για φρικιαστικές πράξεις εκδίκησης. 
Το HRW κατηγόρησε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ότι εκτόπισαν με τη βία τουλάχιστον 170 οικογένειες φερόμενων ως μελών του Ισλαμικού Κράτους σε ένα κλειστό «στρατόπεδο αποκατάστασης» για να τους τιμωρήσουν. 

«Οι ιρακινές αρχές δεν θα πρέπει να τιμωρούν ολόκληρες οικογένειες εξαιτίας των ενεργειών συγγενών τους», δήλωσε η Λάμα Φακίχ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Παρατηρητηρίου για τη Μέση Ανατολή. 

«Αναγκαστικοί εκτοπισμοί και αυθαίρετες κρατήσεις σημειώνονται στις περιοχές Άνμπαρ, Μπάμπιλ, Ντιγιάλα, Σάλαχ αλ Ντιν και στη Νινευή, και συνολικά επηρεάζουν εκατοντάδες οικογένειες», τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση. 

«Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν κάνει πολύ λίγα για να σταματήσουν αυτές τις καταχρήσεις και σε κάποιες περιπτώσεις συμμετείχαν σε αυτές», καταγγέλλει το HRW. 
Η καταχρηστική αυτή συμπεριφορά ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου και υπονομεύει τις προσπάθειες να προωθηθεί η συμφιλίωση στις περιοχές που ανακαταλήφθηκαν από το ΙΚ. 

«Τα στρατόπεδα για τις αποκαλούμενες οικογένειες του ΙΚ δεν έχουν καμία σχέση με την αποκατάσταση. Αντίθετα είναι κέντρα κράτησης για ενήλικες και παιδιά που δεν έχουν κατηγορηθεί για κάτι», τόνισε η Φάτιχ. «Οι οικογένειες αυτές θα πρέπει να μπορούν να πηγαίνουν ελεύθερα όπου μπορούν να ζήσουν ελεύθερα» πρόσθεσε. 

Οι ιρακινές αρχές δημιούργησαν το πρώτο από αυτά που χαρακτηρίζουν «στρατόπεδα αποκατάστασης» στην Μπαρτάλα, ανατολικά της Μοσούλης. Το HRW καταγγέλλει ότι επίσημος στόχος του στρατοπέδου είναι να προχωρήσει στην ψυχολογική και ιδεολογική αποκατάσταση των οικογενειών μελών του ΙΚ. 

Παράλληλα, σκληρές εικόνες είδαν το φως της δημοσιότητας από βίντεο που δείχνουν εικονίζουν την εκτέλεση ενός αιχμαλώτου στη Μοσούλη από τις ιρακινές δυνάμεις 

Στα βίντεο εικονίζονται «Ιρακινοί στρατιώτες και ομοσπονδιακοί αστυνομικοί να χτυπούν και να εκτελούν κρατουμένους» υποστηρίζει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της. 

Σε ένα από αυτά, άνδρες ντυμένοι με τη στολή του ιρακινού στρατού χτυπούν έναν γενειοφόρο κρατούμενο, τον σέρνουν στην άκρη ενός γκρεμού, τον πετούν στο κενό και πυροβολούν από πάνω τόσο τον ίδιο όσο και ένα πτώμα που βρίσκεται ήδη από κάτω. 

Από την πλευρά του ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, που την Δευτέρα ανακοίνωσε την ήττα των τζιχαντιστών στη Μοσούλη, υποστήριξε ότι ξεκινάει έρευνα για τις καταγγελίες και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου