Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Αυτό είναι το μέλλον της Gazprom

Εκτενή αναφορά στα στρατηγικά πλεονεκτήματα και τις ανά τον κόσμο επενδυτικές δραστηριότητες που αναπτύσσει η εταιρεία, έκανε ο πρόεδρος της Gazprom μιλώντας ενώπιον των μετόχων της εταιρείας, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, πριν μερικές μέρες, στις 29 Ιουνίου 2018.
Του Μιχάλη Μαστοράκη
ΠΗΓΗ: Energy Press
Ευθύς εξαρχής τόνισε στην ομιλία του ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός καθίσταται νούμερο 1 παγκοσμίως σε αποθέματα φυσικού αερίου, όπως επίσης στην παραγωγή και την προμήθειά του στις διεθνείς αγορές.

“Τα αποθέματα μας είναι κατά 1,5 φορές μεγαλύτερα από αυτά των πέντε μεγαλύτερων, παγκοσμίως, εταιριών πετρελαίου και φυσικού αερίου – ExxonMobil, PetroChina, BP, Shell και Chevron – μαζί”. Το ενοποιημένο σύστημα προμήθειας φυσικού αερίου που λειτουργεί και διαχειρίζεται η Gazprom “είναι το μεγαλύτερο και το πιο τεχνολογικά αναβαθμισμένο στο είδος του από κάθε άλλο σύστημα”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Με μερίδιο περισσότερο από 8% των συνολικών εσόδων του προϋπολογισμού, με τους πληρωτέους φόρους να φτάνουν τα 2.5 τρισεκατομμύρια ρούβλια και αντιπροσωπεύοντας ένα 4% του ΑΕΠ της χώρας αναδεικνύεται με εμφατικό τρόπο η σημασία της Gazprom για την ρωσική οικονομία με ειδικό στρατηγικό βάρος για την Ρωσία.

“Η Gazprom είναι ένας από τους παίκτες κλειδιά στην πληρωμή φόρων για την Ρωσία”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μίλερ. Να σημειώσουμε ότι τα καθαρά κέρδη και τα EBITDA έφτασαν, στο τέλος του 2017, τα 12 και 25 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα σε υψηλό επίπεδο κινήθηκαν και θα συνεχίσουν να κινούνται οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη καθώς και σε προεπενδυτικές μελέτες με το συνολικό κεφάλαιο να φτάνει τα 8.2 δισεκατομμύρια ρούβλια για το 2017.

Στόχος της Gazprom είναι να διαμορφώσει τους κατάλληλους όρους σε επιστημονικό και τεχνικό πεδίο προκειμένου να προχωρήσουν με αποτελεσματικό τρόπο τα σχεδιαζόμενα έργα στους τομείς παραγωγής, μεταφοράς και επεξεργασίας υδρογονανθράκων, δημιουργώντας παράλληλα υψηλού επιπέδου καινοτόμες λύσεις και πρακτικές στους κλάδους πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Βόρειο Πέρασμα: ζωτικής σημασίας για τα ρωσικά συμφέροντα
Ένα ακόμη στοιχείο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξίζει να σημειώσουμε είναι η αναφορά του Αλεξέι Μίλερ στο βόρειο πέρασμα της Αρκτικής και τα συναφή σχέδια της Gazprom που στόχο έχουν την ενίσχυση της θέσης και της ρωσικής επιρροής στην περιοχή σε ανταγωνισμό με άλλες εταιρείες και χώρες. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται η ανάπτυξη του κέντρου παραγωγής φυσικού αερίου Yamal στην Αρκτική όπου τα αποθέματα του συγκεκριμένου κοιτάσματος “αποτελούν την βασική πηγή για την επέκταση του βόρειου άξονα μεταφοράς αερίου, δηλαδή του βασικού δρόμου για την μεταφορά του “μπλέ καυσίμου” στην ρωσική αγορά και στην Ευρώπη”.

“Χάρη στον τερματικό σταθμό φόρτωσης πετρελαίου, Arctic Gate, μπορούμε να στείλουμε το πετρέλαιο παντού. Σήμερα ανεβάζουμε μια σημαία σε ένα νέο παγοθραυστικό, το οποίο θα οδηγήσει τα δεξαμενόπλοια κατά μήκος των πάγων της Αρκτικής. Αυτό αποτελεί ακόμη ένα βήμα στην πρόοδο του ρωσικού στόλου παγοθραυστικών και συνιστά περαιτέρω αναβάθμιση των συμφερόντων της Ρωσίας όσον αφορά το λεγόμενο Βόρειο Πέρασμα”.

Η ενεργειακή διείσδυση της Ρωσίας στην Ευρώπη
Το 2017 σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη φτάνοντας τα 194.4 bcm, με το μερίδιο της Gazprom στην ευρωπαϊκή κατανάλωση να φτάνει το 34.2%.

Τόσο οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα των χωρών μελών της Ευρωζώνης λόγω εντονότερης οικονομικής δραστηριότητας, όσο και τα διαρκώς μειούμενα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου σε Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο, διαμορφώνουν τους όρους περαιτέρω αναβάθμισης – αναγκαίας ίσως – της ενεργειακής σχέσης Ρωσίας – Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Μίλερ το αμερικανικό LNG και συνολικά η παγκόσμια αγορά LNG δεν φαίνεται να προκαλεί δραματικές αλλαγές στην ενεργειακό status της Ευρώπης και να απειλεί με αξιώσεις το αγώγιμο αέριο της Ρωσίας. Ένας βασικός λόγος για την ώρα είναι το κόστος όπου εκεί η Ρωσία διατηρεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, όχι μονάχα έναντι του αμερικανικού LNG αλλά και άλλων πηγών εφοδιασμού φυσικού αερίου.

Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία του 2018 δείχνουν αύξηση των ρωσικών εξαγωγών αερίων σε ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, οι παραδόσεις φυσικού αερίου της Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά θα φτάσουν τα 101.2 bcm το α’ εξάμηνο του 2018, σημειώνοντας αύξηση κατά 5.5 bcm (5.7%) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν. “Αν η τάση συνεχιστεί, οι εξαγωγές μας στην Ευρώπη ενδεχομένως να χτυπήσουν νέο ιστορικό ρεκόρ περίπου 200 bcm το 2018”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου