Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Την Απειλή Πολέμου προκαλεί ο ανταγωνισμός για το πετρέλαιο-φυσικό αέριο μεταξύ Κρήτης-Λιβύης

Στο energypress.gr διαβάζουμε για τις κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:
Ανοίγει ο δρόμος για τις υπογραφές στα οικόπεδα της Κρήτης - Έγκριση για συμβάσεις με Total ExxonMobil και 
Με την απόφαση αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή των 2 συμβάσεων, η οποία πιθανότατα θα γίνει πριν τις εκλογές στην Κρήτη, παρουσία του υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη.
Εκδόθηκε χθες και η δεύτερη θετική απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την οποία εγκρίνεται η σύμβαση για την παραχώρηση των δύο θαλάσσιων περιοχών νοτίως και δυτικά της Κρήτης.
Με την απόφαση αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή των 2 συμβάσεων, η οποία πιθανότατα θα γίνει πριν τις εκλογές στην Κρήτη, παρουσία του υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη.
Αυτό άλλωστε έχουν ζητήσει και οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία της εκμετάλλευσης, δηλαδή η Total, η ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς επιδιώκουν να μη χαθεί ούτε στιγμή και ει δυνατόν να ξεκινήσουν τις αναγκαίες έρευνες εντός του 2019.
Σημειώνεται ότι η υπογραφή των δύο συμβάσεων θα πρέπει να προηγηθεί ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει και η κύρωσή τους από τη βουλή που θα συγκροτηθεί μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Ελεγκτικού αποτελεί το προτελευταίο αναγκαίο βήμα (πριν την κύρωση από την επόμενη βουλή), για την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας η οποία ξεκίνησε το 2017 με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις δύο διεθνείς εταιρείες Total και ExxonMobil, την κατακύρωση στην κοινοπραξία των δύο περιοχών ένα χρόνο αργότερα τον Ιούλιο του 2018 και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων το Μάρτιο του 2018.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η παραχώρηση θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο ετών από την εκδήλωση του ενδιαφέροντος των εταιρειών.
Για να ακολουθήσει όμως η απάντηση του Τουρκικού κράτους:
Στο sigmalive.com διαβάζουμε:
Χαμπέρ Τουρκ: Η Τουρκία ετοιμάζει συμφωνία με την Λιβύη για ΑΟΖ

Ως το πιο σοβαρό βήμα της Τουρκίας μετά το ’74 χαρακτηρίζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Χαμπέρ Τουρκ» το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, καθώς, σύμφωνα με αρθρογράφο της, «αυτό δείχνει ότι η Τουρκία αποφάσισε να ξαναμοιράσει την τράπουλα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Και επίσης σημαίνει και κάτι άλλο αυτή η κίνηση, σύμφωνα με τη «Χαμπέρ Τουρκ». «Ενώ από τη μία πλευρά το δεύτερο γεωτρύπανο ετοιμάζεται να κατέβει στη Μεσόγειο, από την άλλη η Άγκυρα ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ΑΟΖ της ή να υπογράψει συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Αυτό τουλάχιστον λέει η πολιτική ρητορική».
Ο δημοσιογράφος που υπογράφει το άρθρο στη μεγάλη σε αντίκτυπο ιστοσελίδα, Μουχαρέμ Σαρίκαγια, θεωρεί μάλιστα ότι η κατάσταση θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο αν η Τουρκία ανακοινώσει ΑΟΖ, ενώ επισημαίνει ότι «οι δύο χώρες έχουν καταρχήν συμφωνήσει στο ότι το επιθυμούν και γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη είναι συνεχείς».
Όλες αυτές οι διεργασίες πάντως στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα πάντα με την «Χαμπέρ Τουρκ», είναι που ωθούν την Τουρκία στο να προχωρά επίσης τα σχέδιά της για εγκατάσταση λιμανιού στα Κατεχόμενα, προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανή ‘εισβολή’ στις ενεργειακές θαλάσσιες ζώνες της στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει υποβάλει τις αναφορές του στο Υπουργείο Εξωτερικών για τη ναυτική βάση.
Μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση, φυσικά οι ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται να μείνουν αδρανείς, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Μουχαρέμ Σαρίκαγια, «θα μπορούσαν να σταματήσουν τις μονομερείς γεωτρήσεις και να συμφωνήσουν να τις διεξάγουν από κοινού με το ψευδοκράτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου