Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Βασανιστήρια στην Τουρκία: "Η βία νομιμοποιείται από το κράτος"

Η δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Eren Keskin, σχολιάζει την αύξηση των περιστατικών βασανισμών στην Τουρκία για το ANF. Σύμφωνα με αυτήν, είναι σαφές ότι το κράτος νομιμοποιεί αυτή τη βία.
Η βία εκ μέρους των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας στην Τουρκία αυξάνεται. Τα επίπεδα κρατικής βίας και βασανιστηρίων εντείνονται όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση διαδηλωτών στους δρόμους και πίσω από τους τοίχους των αστυνομικών τμημάτων και των φυλακών.
Η Eren Keskin, συμπρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων IHD, θεωρεί ότι πρόκειται για επιστροφή της Τουρκίας στη δεκαετία του 1990, όταν η βία και τα βασανιστήρια εκ μέρους του κράτους ήταν καθημερινό φαινόμενο στη χώρα, ως μέρος του βρώμικου πολέμου κατά των Κούρδων. Λέει ότι η σημερινή κυβέρνηση του ΑΚΡ συμμάχησε με τους πολιτικούς ηγέτες του λεγόμενου «βαθέους κράτους», οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για εκείνη τη σκοτεινή εποχή. Η βία έχει επιστρέψει, πιστεύει η Keskin.

Η Keskin πιστεύει ότι πάνω από όλα είναι ανάγκη να μιλήσουμε για το πώς νομιμοποιείται αυτή η εξωφρενική άσκηση εξουσίας από το κράτος, προσθέτοντας: «Βλέπουμε να διαδίδονται από το μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες βασανιστηρίων εναντίον αιχμαλώτων ανταρτών από κρατικά χέρια. Κάτω από αυτές τις εικόνες, στα σχόλια, μπορούμε να διαβάσουμε πώς ορισμένοι πολίτες χαίρονται πραγματικά με αυτά τα βασανιστήρια».

«Τα βασανιστήρια πλήττουν ολόκληρη την κοινωνία»

Η Keskin θεωρεί αυτήν την επικίνδυνη τάση ένδειξη μια αυξανόμενης κοινωνικής πόλωσης στην Τουρκία. Λέει ότι αυτό αυξάνει τη βία ιδιαίτερα εναντίον των γυναικών, των παιδιών, των ανθρώπων από την LGBTI κοινότητα και γενικά όλων των κοινωνικών κύκλων που υφίστανται διακρίσεις.

Για παράδειγμα, εδώ και πολύ καιρό δεν υπήρχαν ενδείξεις κρατικών βασανιστηρίων με χρήση ηλεκτροπληξίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των συμβάντων στο Halfeti της επαρχίας Urfa, βρεθήκαμε και πάλι αντιμέτωποι με αυτή τη μέθοδο βασανιστηρίων. Γνωρίζουμε περιπτώσεις στις οποίες βασανισμός με ηλεκτρισμό εφαρμόστηκε στα γεννητικά όργανα και τις θηλές των γυναικών. Πρόκειται για συνήθεις μεθόδους βασανιστηρίων από τη δεκαετία του '90, οι οποίες ξαφνικά εμφανίζονται ξανά. Αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη γιατί είναι φυσικό να γίνουμε μάρτυρες περιστατικών όμοιων με αυτά της δεκαετίας του '90 και σήμερα, όταν ο Süleyman Soylu, τον οποίο ο Mehmet Ağar αποκαλεί «ο γιος μου», υπηρετεί ως Υπουργός Εσωτερικών.

Ατιμωρησία για τους δράστες

Η Eren Keskin βλέπει μια άλλη αιτία για την άνοδο της κρατικής βίας στον αυξανόμενο βαθμό ατιμωρησίας για τους δράστες. Σύμφωνα με την Keskin, οι βασανιστές απολαμβάνουν ουσιαστικά μια ασυλία, η οποία τελικά τους ενθαρρύνει στη χρήση βίας. Η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (δικαίωμα ιατρικής εξέτασης για πρόσωπα για τα οποία υπάρχει η υποψία πως έχουν υποστεί βασανιστήρια ή κακομεταχείριση) δεν ισχύει πλέον στην Τουρκία, επειδή τα άτομα που πλήττονται από βασανιστήρια είτε δεν δέχονται ιατρική φροντίδα, είτε τη δέχονται μόνο παρουσία της αστυνομίας.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε τον φόβο»

Παρά τις δύσκολες περιστάσεις, ωστόσο, η Keskin είναι πεπεισμένη ότι η κρατική χρήση βίας και βασανιστηρίων θα αντιμετωπίσει την κοινωνική αντίθεση. Σήμερα δεν είναι πλέον δυνατό το κρύψιμο τέτοιων περιστατικών κάτω από το χαλί, όπως συνέβαινε τη δεκαετία του 1990. Σύμφωνα με την Keskin, είναι ακριβώς τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης που έχουν τη δυνατότητα να γνωστοποιήσουν άμεσα τα κρατικά βασανιστήρια σε όλο τον κόσμο.

Η ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα αντλεί επίσης ελπίδα από το αποτέλεσμα των εκλογών της Κωνσταντινούπολης. Είναι της γνώμης ότι τα αποτελέσματα των εκλογών είναι τελικά μια έκφραση κοινωνικού αντανακλαστικού, απέναντι στο ρατσιστικό-σοβινιστικό συνασπισμό εξουσίας στη χώρα. «Ελπίζω ότι οι κοινωνικοί κύκλοι πίσω από το CHP θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στη βία του κράτους. Δυστυχώς, δεν αρκεί να περιμένουμε τα πάντα από τους Κούρδους, μόνο όταν φωνάξουμε μαζί μπορούμε να σπάσουμε αυτή την αλυσίδα της βίας. Η Τουρκία πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει το παρελθόν της, διότι διαφορετικά η δημοκρατία δεν μπορεί να έρθει σε αυτή τη χώρα. Και, γενικότερα, πρέπει να είμαστε γενναίοι, διότι όταν επικρατεί φόβος, αναδύονται τα μεγάλα προβλήματα. Ο φόβος είναι φυσιολογικός, αλλά πρέπει να μάθουμε να τον ξεπερνάμε αυτό το φόβο», κατέληξε η Keskin.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου