Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Τρίτη μέρα αστυνομικής πολιορκίας στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ


Τρίτη μέρα αστυνομικής πολιορκίας στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ
AP Photo/Ng Han Guan
efsyn.gr
Αυξάνονται οι φόβοι για νέο κύμα αστυνομικής καταστολής στο Χονγκ Κονγκ, καθώς περίπου 100-200 διαδηλωτές παραμένουν για τρίτη μέρα μέσα στην Πολυτεχνική Σχολή από όπου χθες κατάφεραν να αποχωρήσουν εκατοντάδες σύντροφοί τους.
Πολιορκημένοι από την Κυριακή από αστυνομικούς που συλλαμβάνουν όλους όσοι προσπαθούν να διαφύγουν από το Πολυτεχνείο που βρίσκεται στη χερσόνησο Κοουλούν, κάποιοι διαδηλωτές κατάφεραν το βράδυ να βγουν κατεβαίνοντας με σκοινιά από πεζογέφυρα σε δρόμο στον οποίο τους περίμεναν μοτοσικλετιστές, οι οποίοι τους απομάκρυναν με ασφάλεια από την περιοχή. 

Όμως, δεκάδες άλλοι συνελήφθησαν και βρίσκονται αντιμέτωποι με την απαγγελία κατηγοριών, οι οποίες φέρουν ποινή φυλάκισης μέχρι 10 χρόνια. Ένας 16χρονος διαδηλωτής είπε στο Reuters ότι επέλεξε να παραδοθεί. «Προσπαθούσαμε να ξεφύγουμε από χθες το πρωί, αλλά δεν μπορούσαμε να βρούμε διέξοδο και φοβόμασταν. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος ... Ήμουν αρκετά απελπισμένος» σημείωσε.

Πρώτη δήλωση της Λαμ

Από την πλευρά της η τοπική κυβερνήτης, Κάρι Λαμ, μιλώντας για πρώτη φορά από την έναρξη της πολιορκίας στο πανεπιστημιακό ίδρυμα, δήλωσε πως περίπου 600 άτομα παραδόθηκαν χθες στις αρχές, αφού η αστυνομία επέτρεψε σε δυο αντιπροσώπους να μεσολαβήσουν μεταξύ των δύο πλευρών, και ζήτησε από τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο.

Μεταξύ όσων παραδόθηκαν είναι και 200 ανήλικοι οι οποίοι δεν συνελήφθησαν και τους επετράπη να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η Λαμ όμως τόνισε ότι η αστυνομία έχει κρατήσει τα στοιχεία τους και δεν αποκλείεται στο μέλλον να τους ασκηθούν διώξεις. 

Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ αναζητεί μία «ειρηνική λύση» στην αντιπαράθεση αυτή, υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία επιθυμεί μια ανθρώπινη λύση, ενώ ζήτησε από όσους βρίσκονται ακόμη μέσα στο πανεπιστήμιο να παραδοθούν.

«Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πλήρη συνεργασία των διαδηλωτών και βέβαια οι ταραξίες πρέπει να σταματήσουν τις βίαιες ενέργειες, να παραδώσουν τα όπλα και να βγουν ειρηνικά ακολουθώντας τις εντολές της αστυνομίας», είπε.
Βία και τραυματίες

Ωστόσο, εικόνες αστυνομικής βίας κάνουν από χθες το γύρο του διαδικτύου και δείχνουν αστυνομικούς να κάνουν χρήση σφαιρών καουτσούκ, δακρυγόνων, και κανονιών νερού σε σε διαδηλωτές που προσπαθούσαν να φύγουν ή τους δεκάδες χιλιάδες που προσπάθησαν να φτάσουν στο Πολυτεχνείο.

Η αστυνομία επέτρεψε μόνο σε εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού να μπουν και να μεταφέρουν τραυματίες διαδηλωτές αφού 20 ακτιβιστές ζητούσαν ιατρική βοήθεια, αλλά διαμήνυσε ότι οι υπόλοιποι δεν είχαν άλλη επιλογή από τη σύλληψη. «Εκτός από την παράδοση, δεν βλέπω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια βιώσιμη επιλογή γι’ αυτούς» είχε δηλώσει ο περιφερειακός διοικητής της περιοχής σε συνέντευξη Τύπου. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το BBC σήμερα νέος αστυνομικός διευθυντής του Χονγκ Κονγκ ανέλαβε καθήκοντα, μετά τους πέντε μήνες μαζικών κινητοποιήσεων υπέρ της δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου