Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020

«Αγανακτισμένοι» τραμπούκοι στη Μόρια τρομοκρατούν εργαζόμενους

Με ανακοίνωση της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου «καταγγέλλει την απαράδεκτη τρομοκράτηση που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στη Μόρια σε εργαζομένους μέλη του σωματείου μας, από μια μειοψηφία «αγανακτισμένων πολίτων», που στήνουν μπλόκα στην είσοδο του χωριού και με ασφαλίτικες πρακτικές, τραμπουκισμούς, προσωπικές επιθέσεις και τελεσίγραφα απειλούν εργαζομένους που μένουν στο χωριό να αδειάσουν τα σπίτια στα οποία διαμένουν με την αιτιολόγηση ότι δουλεύουν σε ΜΚΟ.
Όπως προσθέτει η Ένωση στη συνέχεια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr:
«Τέτοιες πρακτικές δίνουν άλλοθι στην πολιτική της κυβέρνησης όπου επιχειρείται ο εγκλωβισμός χιλιάδων ψυχών στο νησί μας εξισώνοντας τα θύματα με τους θύτες και αποπροσανατολίζουν από τον στόχο του απεγκλωβισμού από το νησί μας των προσφυγών και μεταναστών και ταυτίζουν τον ρόλο των ΜΚΟ στην διαχείριση του όλου προβλήματος με τους εργαζομένους που δουλεύουν σε αυτές, ενώ οι ίδιοι δεν ενστερνίζονται τις θέσεις των ΜΚΟ που εργάζονται. Αντιθέτως έχουν βρει δουλειά σε αντικείμενα και ευθύνες για τις οποίες το κράτος εσκεμμένα δε μεριμνά.

Ταυτόχρονα ερωτηματικά προκαλεί η στάση και οι χειρισμοί της αστυνομίας, από την στιγμή μάλιστα που υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για τα περιστατικά αυτά.

Καλούμε τους συνάδελφους μας και τους εργαζομένους στις ΜΚΟ μαζί με τους κατοίκους της Μόριας και όλου του νησιού να απομονώσουν αυτές τις πρακτικές που στοχοποιούν τους εργαζομένους και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε:

• Άμεσο κλείσιμο των «hot spot» σ’ όλη τη χώρα.

• Καμία νέα δομή-φυλακή.

• Εδώ και τώρα απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

• Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από το νησί μας και να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα σε κέντρα φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.

• Κατάργηση της απαράδεκτης Συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας-ΕΕ και της συνθήκης του Δουβλίνου.

• Να πιεστεί η ΕΕ ώστε να δεχτεί τους πρόσφυγες-μετανάστες.

• Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των προσφυγικών δομών ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.

• Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές».
Νέα αποκαλυπτικά βίντεο

Σύμφωνα με δύο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το «ΕΘΝΟΣ», τη Δευτέρα στήθηκαν ξανά μπλόκα στην είσοδο της Μόριας από περίπου 30 ακροδεξιούς, οι οποίοι προχωρούσαν σε «εξακριβώσεις στοιχείων» και «ανακρίσεις», υποκαθιστώντας την Αστυνομία. Για τους νέους ελέγχους έγινε τη Δευτέρα επώνυμη καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης και ζητήθηκε η ποινική δίωξη των δραστών.
Ο Χαράλαμπος Ζαχαριάδης, εργαζόμενος σε αναγνωρισμένη ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στο νησί, περιέγραψε όλα όσα έζησε τη Δευτέρα επιστρέφοντας με το αυτοκίνητο μαζί με την κοπέλα του στο χωριό της Μόριας: «Πλησιάζοντας στο χωριό είδαμε μπροστά μας περίπου 30 άτομα.

Κάποια από αυτά, με μπροστάρη ένα άτομο που έμοιαζε με αρχηγό, μπήκαν μπροστά στο αυτοκίνητο για να μην περάσουμε και έτσι μας ακινητοποίησαν. Αρχικά πέρασαν την κοπέλα μου για μία Ιταλίδα, μέλος ΜΚΟ που είχε δεχτεί άγρια επίθεση πριν από λίγο καιρό. Της μίλησαν στα αγγλικά και τη ρώτησαν εάν είναι από την Ιταλία. Όταν τους απάντησε στα ελληνικά, άρχισαν τις ερωτήσεις: “Ποιοι είστε, πού μένετε, πού πάτε;”. Όταν τους ρώτησα εάν έχουν εξουσιοδότηση για να μας κάνουν έλεγχο, τότε άρχισαν να βάζουν χέρια μέσα στο αυτοκίνητο και να φωνάζουν: “Προδότες, εσείς φέρνετε τους μετανάστες και τους συντηρείτε εδώ” και άλλα τέτοια. Τους απάντησα με επιχειρήματα και τους ρώτησα γιατί δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο και απέναντι στους ντόπιους του χωριού της Μόριας που δουλεύουν στο ΚΥΤ. Απάντηση δεν πήρα».

Η επίθεση σε εργαζόμενο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Φερβουαρίου, εργαζόμενος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διερχόμενος από το χωριό της Μόριας για να μεταβεί στο καμπ, έπρεπε να περάσει από σημείο στο οποίο είχε στηθεί μπλόκο και σύμφωνα με όσα καταγγέλλει, το πλήθος βλέποντας τα διακριτικά της οργάνωσης σταμάτησε το όχημα, τον προπηλάκισε, του επιτέθηκε φραστικά και άρχισε να χτυπά το αυτοκίνητο. Ο ίδιος κατάφερε να τελικά να φύγει από το σημείο, ενώ στη συνέχεια έγινε καταγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση για το περιστατικό.

Όπως επισημαίνουν σε δήλωσή τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για το συμβάν: «Το βράδυ του Σαββάτου στη Λέσβο ένα από τα μέλη του προσωπικού μας προπηλακίστηκε από μια μικρή ομάδα κατοίκων, ενώ οδηγούσε αυτοκίνητο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο χωριό της Μόριας. Αυτό είναι το πιο πρόσφατο από τα περιστατικά βίας που έχουν σημειωθεί στη Λέσβο τις τελευταίες ημέρες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρισκόμαστε στη Λέσβο από το 2008, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας στους αιτούντες άσυλο που έρχονται στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιο μέλος του προσωπικού μας προπηλακίζεται εν ώρα καθήκοντος. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργαζόμαστε ασταμάτητα για να καλύψουμε το τεράστιο κενό που αδυνατεί να καλύψει η κυβέρνηση στον τομέα της παροχής υγειονομικής περίθαλψης στους 20.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που σήμερα βρίσκονται παγιδευμένοι στη Μόρια. Αντιλαμβανόμαστε ότι η Λέσβος, όπως και τα άλλα ελληνικά νησιά, έχουν φτάσει σε οριακό σημείο λόγω των αυξημένων αφίξεων και της τεράστιας συμφόρησης, αλλά ανησυχούμε για τις αυξημένες εντάσεις στη Λέσβο και καταδικάζουμε έντονα κάθε πράξη βίας. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να δράσει άμεσα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση του νησιού το συντομότερο δυνατό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου