Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Ακύρωσης Άσκησης "Καταιγίδα 2020": Μια θετική εξέλιξη και η Υποκρισία της Ακροδεξιάς κυβέρνησης ΝΔ!

Καταρχήν, σε ανακοίνωση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στις 30/04 είχαμε τονίσει:
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές ακυρώθηκε η μεγαλύτερη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, η άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2020.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην ακύρωση της μεγαλύτερης άσκησης του ΠΝ οφείλονται στην ακύρωση τουρκικών ναυτικών γυμνασίων απόρροια της μεγάλης διασποράς που έχει λάβει η πανδημία Covid 19 στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οπωσδήποτε πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που γλύτωσε τους δύο λαούς από μερικά Εκατομμύρια ευρώ, τα έξοδα διεξαγωγής των ασκήσεων, αλλά και το φόβο περαιτέρω έντασης στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.


Η απόφαση για αναβολή της "ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ", είχε επί της ουσίας ανακοινωθεί εδώ και αρκετές ημέρες και συνδέεται με την επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, όταν παρουσιάστηκε η αδυναμία πραγματοποίησης της αντίστοιχης μεγάλης άσκησης του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Είναι απαραίτητες όμως ορισμένες επισημάνσεις:
Καταρχήν, η κυβέρνηση έχοντας επενδύσει στην εθνικιστική και πολεμοκάπηλη ρητορεία επιχειρεί να διαχειριστεί το ζήτημα της ακύρωσης της Άσκησης ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ ως συνέπεια του Κορονοιού. Αποδεικνύοντας ότι ο Ιός εντάσσεται οργανικά στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης για να επιβάλλει την πολιτική της. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα διαρρέει το ΓΕΕΘΑ:
"Οι επιχειρησιακές δραστηριότητες μεγάλης και μεσαίας κλίμακας και τα αντικείμενα επιχειρησιακής εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν σε εύθετο χρόνο και όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν".

Το δεύτερο που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι η καλλιέργεια κλίματος εθνικής ανασφάλειας με την προβολή της "τουρκικής επιθετικότητας" συντηρείται από το στρατιωτικό-καθηγητικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο. Μάλιστα, οι στρατιωτικοί παρουσιάζονται να ασκούν κριτική στην "υποχωρητικότητα" της κυβέρνησης γιατί ματαιώνει την άσκηση. 
Σε αυτό το πλαίσιο, ρόλο διεκδικεί και η καθεστωτική-πατριωτική αριστερά που όχι μόνο σχίζει τα ιμάτια της για την "τουρκική προκλητικότητα" αλλά με βάση το ερμηνευτικό εργαλείο της εξάρτησης καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ γιατί κινείται με γνώμονα "τα παζάρια που επιβάλει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".
Το τρίτον που αξίζει να τονίσουμε είναι ότι ενώ σημειώνεται η ακύρωση των μεγάλων ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών, δεν σταματά ούτε στιγμή ο Πόλεμος εναντίον των Προσφύγων. Ο Έβρος θωρακίζεται και τα τείχη του Αίσχους με τα νατοϊκά συρματοπλέγματα επεκτείνονται, ενώ για να μπορέσει να επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ την πολιτική των Κλειστών συνόρων προβαίνει σε σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων (ισραηλινά UAV για επιτήρηση, εξοπλισμός και σκάψη για Λιμενικό και Ειδικές Δυνάμεις κλπ).

Και ταυτόχρονα πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες για Παράνομες Επαναπροωθήσεις και τον βρώμικο ρόλο του Λιμενικού και των Ειδικών Δυνάμεων σε συνεχή απάνθρωπα επεισόδια εναντίον των προσφύγων.
Τέλος, πιστεύουμε ότι έχει σημασία να παρουσιάσουμε τα επιχειρησιακά σενάρια της άσκησης «Καταιγίδα 2020» για να αντιληφθούμε όχι μόνο τους κινδύνους αλλά και τα πραγματικά επίδικα του Ελληνο-Τουρκικού Ανατγωνισμού.

Σύμφωνα λοιπόν με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες στο επίκεντρο της άσκησης θα ήταν όλα τα σημεία τριβής όπου εστιάζεται το ενδιαφέρον των δύο μερών, που απειλούν τους λαούς με θερμό επεισόδιο και διακρατική πολεμική σύγκρουση. Με τον ελληνικό στόλο να «κλειδώνει» για 10 ημέρες το Αιγαίο απ’ άκρη σ’ άκρη. Από τις 11 έως και τις 20 Μαΐου τα ελληνικά πολεμικά πλοία παντός τύπου θα αναπτύσσονταν στο Αρχιπέλαγος, στη μεγαλύτερη εκπαιδευτική δραστηριότητα του Πολεμικού Ναυτικού. Φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, όλων των τύπων τα υποβρύχια, ταχέα πλοία μεταφοράς δυνάμεων, αρματαγωγά, ναρκοθηρευτικά.

Η συγκεκριμένη άσκηση θεωρείται υψίστης σημασίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, γεγονός που επιβεβαιώνει και το έντονο στοιχείο της διακλαδικότητας, αφού σε αρκετά από τα επιχειρησιακά σενάρια θα λάβαιναν μέρος τόσο η Πολεμική Αεροπορία όσο και επίλεκτες Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πρώτη φάση θα διεξάγονταν στην περιοχή των Σποράδων και θα επεκτείνονταν στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Πάνω σε φρεγάτες και κανονιοφόρους αναμένονταν να αναπτυχθούν ομάδες βατραχανθρώπων της ΜΥΚ για να εκτελέσουν μια σειρά από γυμνάσια είτε με τη βοήθεια των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού είτε με χρήση λέμβων. Μάλιστα, σχεδιάζονταν τις τελευταίες ημέρες της ''ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ'' άσκηση ανακατάληψης βραχονησίδας.
Το δεύτερο κομμάτι της άσκησης θα μετακινούνταν στο κεντρικό, ανατολικό και νότιο Αιγαίο. Σε όλες σχεδόν τις φάσεις της άσκησης τα πλοία του Στόλου θα εκτελούσαν πυρά επιφανείας. Για το λόγο αυτό, είχαν εκδοθεί NAVTEX στις οποίες το Πολεμικό Ναυτικό είχε δεσμεύσει μεγάλες περιοχές στο Αιγαίο, νότια της Κρήτης και νοτιοανατολικά Καρπάθου και Ρόδου.
Η τρίτη φάση, θα διεξάγονταν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και νότια της Κρήτης, σε μια περιοχή εξαιρετικά σημαντική γεωστρατηγικά και με υψηλό συμβολισμό. Ένα μάλιστα από τα σενάρια της άσκησης θα ήταν η αντιμετώπιση πολεμικών πλοίων τα οποία θα συνοδεύουν ερευνητικό σκάφος. Κάτι ανάλογο με την περίπτωση του Oruc Reis.
Στα συγκεκριμένα σενάρια αναμένονταν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο τα υποβρύχια του Στόλου και κυρίως τα πιο σύγχρονα κλάσης 214. Τα τέσσερα υποβρύχια κλάσης «Παπανικολής».
Σημαντικό ρόλο αναμενόταν να παίξουν καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης η Πολεμική Αεροπορία, υποστηρίζοντας από αέρος τις ναυτικές επιχειρήσεις.
Πρέπει όμως να επισημανθεί και το εξής:
Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είχε συνυπολογίσει ότι η Τουρκία, αδυνατώντας να βγάλει το Πολεμικό Ναυτικό της από τους ναυστάθμους θα επιχειρούσε να κλιμακώσει την ένταση από αέρος. Το ίδιο κάνει κάθε φορά που η Ελλάδα «κλειδώνει» το Αιγαίο σε όλο το μήκος, τονίζει η αρθρογραφία.

Άρα βλέπεις το πως οι κινήσεις της μιας πλευράς προκαλούν την απάντηση της άλλης, που παρουσιάζεται όμως από την καθεστωτική προπαγάνδα ως επιθετικότητα και προκλητικότητα ώστε να καλλιεργηθεί η πολεμοκαπηλεία και ο εθνικιστικός παροξυσμός, απαραίτητα συστατικά της επιχείρησης επιβολής "εθνικής ενότητας".
Σε κάθε περίπτωση είναι περισσότερο από αναγκαίο η ανάπτυξη ενός Αντιπολεμικού Κινήματος εργατικής κατεύθυνσης και στις δύο ακτές του Αιγαίου ενάντια στον επικίνδυνο ανταγωνισμό των δύο αστικών τάξεων για τον έλεγχο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, για τις ΑΟΖ και τα Ενεργειακά Κοιτάσματα.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com

πηγές onalert.gr, enikow.gr, alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου