Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Ξενοδοχεία που λάμπουν, εργαζόμενοι που στάζουν…

Πηγή: Eurokinissi
Άνοιξε ο τουρισμός για να έρθουν οι τουρίστες και να αποδείξουν πως είναι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας. Βέβαια, άνοιξε, αλλά με πρωτόκολλα. Πρωτόκολλα που εφαρμόζονται κατά την άφιξη σε κάθε μονάδα.
Τα ξενοδοχεία για φέτος εφάρμοσαν μια πολιτική που τα εξυπηρετεί και την εφαρμόζουν χρόνια. Δηλαδή, παροχή τριών γευμάτων, πρωινού, μεσημεριανού, βραδινού, σε μπουφέ. Ο επισκέπτης που δε θέλει αυτή την παροχή, τη χρεώνεται μεν, αλλά επιλέγει ο ίδιος τι θα κρατήσει από τα τρία γεύματα.

Η διαφορά έγκειται στο μπουφέ. Μέχρι πέρσι ο μπουφές ήταν ανοιχτός και οι επισκέπτες σερβιρίζονταν μόνοι τους. Από φέτος αυτό άλλαξε.

Με τα μέτρα για την προστασία επισκεπτών και εργαζομένων, πλέον ο χώρος του μπουφέ έχει βιτρίνα γύρω γύρω. Στη μέσα πλευρά είναι οι εργαζόμενοι που σερβίρουν και απέξω οι επισκέπτες που επιλέγουν.

Από τη μια, οι εργαζόμενοι. Που με μάσκα και γάντια βρίσκονται πίσω από μια βιτρίνα με ζεστά φαγητά και χωρίς κλιματισμό, αφού τα κλιματιστικά στους κοινόχρηστους χώρους είναι κλειστά. Πλέον αυτού, οι ξενοδόχοι, στα πλαίσια της νέας πραγματικότητας, έχουν περιορίσει δραματικά το προσωπικό, που εργάζεται εξαντλητικά καθημερινά επί 12 και πλέον ώρες. Και όχι μόνο εργάζονται και ιδροκοπούν, αλλά είναι και χαμογελαστοί σε κάθε απαίτηση του πελάτη. Και χαμογελαστοί στον επιχειρηματία, όποτε ευκαιρήσει να περάσει να ρίξει μια ματιά, όπου διαπιστώνει πως όλα λειτουργούν στην εντέλεια, άρα δε χρειάζεται άλλο προσωπικό. Συνεπικουρεί σε αυτό και η παρουσία του παρατρεχάμενου διευθυντή, που για να μη χάσει την καλοπληρωμένη θεσούλα του, φροντίζει να προασπίζεται τα συμφέροντα του αφεντικού του.Φώτο αρχείου / Εργαζόμενοι στον επισιτισμό / Πάτρα / Αύγουστος 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Να σημειωθεί πως με την ΠΝΠ της κυβέρνησης, από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία στη χώρα, στην πράξη καταργήθηκαν οι ΣΣΕ στον τουρισμό. Ποια ωράρια και ποια ρεπό; Με συνθήκες γαλέρας οι εργαζόμενοι. Οι δε υπερωρίες, που ξεπερνούν κατά πολύ τις προβλεπόμενες από το νόμο, άρα δε μπορούν να μπουν στην ΕΡΓΑΝΗ, δίνονται ως μέρος ή παραπέμπονται για τον κάθε επόμενο μήνα. Και μιλάμε για 3€ την ημέρα! Για εργαζόμενους που δεν έχουν 5νθήμερο ή 6ήμερο, αλλά κανονικό 7ήμερο, με 12 ώρες εργασίας.

Στη φετινή, ειδική από όλα και σε όλα, χρονιά, οι επιχειρηματίες του τουρισμού όφειλαν να στηρίξουν τους εργαζόμενούς τους, γιατί αυτοί είναι η κινητήρια δύναμη των επιχειρήσεών τους.

Αντ΄ αυτού, στα πλαίσια της αδηφάγου λογικής τους, τα κέρδη δικά τους, οι ζημιές στο κράτος, άρα δικές μας, πατάνε πάνω στα όσα τους χάρισε η κυβέρνηση και συντρίβουν κάθε εργασιακό δικαίωμα. Γιατί η ανάγκη για δουλειά, κάνει τους εργαζόμενους ευάλωτους στις διαθέσεις των επιχειρηματιών.

Ξενοδοχεία που λάμπουν, με φώτα φανταχτερά. Και πίσω; Αντί για λαμπιόνια, η λάμψη είναι ο ιδρώτας των εργαζομένων. Από την υποδοχή, μέχρι την καθαριότητα. Από το σερβίρισμα, μέχρι τον ύπνο.Φώτο αρχείου / Εργαζόμενοι στον επισιτισμό / Πρέβεζα / Αύγουστος 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Αυτό πρέπει στο λαό; Αυτό πρέπει στους εργαζόμενους; Που η υπερωρία και το χαμόγελό του είναι 3€ την ημέρα; Που ιδροκοπά για ένα ψίχουλο, όταν, ακόμη και σε αυτή την δραματική, από κάθε άποψη, κρίση, οι επιχειρηματίες πλουτίζουν;

Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Η κρίση βαθαίνει επικίνδυνα και το πάπλωμα καλούνται κάθε φορά να το πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, όσοι ζουν στα όρια ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Η κυβέρνηση και πάλι θα πετάει την ευθύνη από πάνω της. Όπως κάθε αστική κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της, που χάρισε δις σε επιχειρήσεις για να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

Τα αστεία στερεύουν. Ο λαός να πάρει την τύχη στα χέρια του. Να καταλάβει τη δύναμή του. Να αντιληφθεί πως «χωρίς αυτόν γρανάζι δε γυρνά».

Για να σταματήσουν να λάμπουν οι επιχειρήσεις και να λάμψουν οι δρόμοι από τα χαμόγελα των ανθρώπων.

γ.α.

πηγή alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου