Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Συνάντηση Μακρόν – Μητσοτάκη: Η επαναφορά του ελληνογαλλικού πολεμικού συμφώνου και η νέα τροπή με τις φρεγάτες

Το άρθρο που αναδημοσιεύουμε από το onalert.gr επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο τις εκτιμήσεις του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για τις νέες θυσίες που θα απαιτηθούν από τον λαό μας στο όνομα των πολεμικών εξοπλισμών για να αντιμετωπιστούν οι "εθνικοί κίνδυνοι"...
Πολεμικοί εξοπλισμοί και πολεμικές συμμαχίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες του εντεινόμενου ελληνο-τουρικού ανταγωνισμού και την νέα ιμπεριαλιστική Αρχιτεκτονική Πολέμου-Καταστολής στον χώρο της Μεσογείου. Θυμίζουμε:
http://diktiospartakos.blogspot.com/2021/09/3-bellhara-3-gowind.html

Συνάντηση Μακρόν – Μητσοτάκη: Η επαναφορά του ελληνογαλλικού αμυντικού συμφώνου και η νέα τροπή με τις φρεγάτες
Του Κώστα Αλατζά

Το αυριανό ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι και η συνάντηση του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αναθερμαίνουν τα σενάρια περί προώθησης διμερούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, προοπτική η οποία είχε διαφανεί το καλοκαίρι του 2020, αλλά τελικώς δεν προχώρησε.

Η υπογραφή ελληνογαλλικής συμφωνίας, με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, δεν επιτεύχθηκε πέρυσι και η αμυντική συνεργασία της Αθήνας με το Παρίσι περιορίστηκε στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και στην αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, η οποία κατά γενική ομολογία προσδίδει στρατηγικό πλεονέκτημα στην Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο.

Σήμερα όμως τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και η μετατόπιση του αμερικανικού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος στον Ειρηνικό και Ινδικό ωκεανό, με σκοπό την αναχαίτιση της κινεζικής επιρροής, καθώς και η ανακοίνωση αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας (AUKUS) δημιουργούν νέα δεδομένα.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι, στον δείπνο εργασίας που θα παραθέσει ο Γάλλος πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, θεωρείται κομβικής σημασίας. Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί ότι ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για την υπογραφή ελληνογαλλικού αμυντικού συμφώνου στα πλαίσια των περιφερειακών συμμαχιών που επιδιώκει η Ελλάδα στη νέα εποχή.

Οι ίδιες πηγές δεν αποσαφηνίζουν αν η συμφωνία θα περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ωστόσο αφήνουν να εννοηθεί ότι, αν προωθηθεί, θα είναι στα πρότυπα της αμυντικής συμφωνίας που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην προοπτική ενίσχυσης της ελληνογαλλικής συμφωνίας εντάσσονται τα τελευταία 24ωρα και οι πληροφορίες που βάζουν στο κάδρο και το πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με αυτές, και με δεδομένο ότι το ΠΝ τοποθετείται θετικά στο ενδεχόμενο απόκτησης Belharra, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στο ταξίδι του πρωθυπουργού να δοθεί το «πράσινο φως» για την απόκτηση των γαλλικών πλοίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο Παρίσι αναμένεται να βρεθεί αύριο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενώ δεν αποκλείεται να μεταβεί στη Γαλλία και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κινητικότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα για ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας με τους Γάλλους και τον Εμανουέλ Μακρόν λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες πριν την υπογραφή της ανανέωσης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, MDCA στις 14 Οκτωβρίου.

Η Αθήνα επιδιώκει μαζί με τη διεύρυνση του χρόνου διάρκειας της συμφωνίας, από ένα στα πέντε έτη, και τη γεωγραφική διεύρυνση της συμφωνίας. Επιθυμεί να εντάξει στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ επί ελληνικού εδάφους, πέραν της Σούδας, του Βόλου, της Αλεξανδρούπολης, και την Σκύρο, γεγονός που δεν βλέπει με καλό μάτι η Άγκυρα που επιδιώκει συνδιαχείριση στο Αιγαίο.

Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες μέχρι τώρα να κάνουν δεκτό το ελληνικό αίτημα, καθώς δεν θέλουν να εμπλακούν στην ελληνοτουρκική διένεξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου