Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Βρετανικός Τύπος: «Τρόμος και απόγνωση μετά την τραγωδία στο κανάλι», στα πρωτοσέλιδα


Βρετανικός Τύπος: «Τρόμος και απόγνωση μετά την τραγωδία στο κανάλι», στα πρωτοσέλιδα
(Φωτό αρχείου) Πηγή: Eurokinissi

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Πέμπτης κυριαρχεί ο θάνατος 27 μεταναστών στη Μάγχη, ενώ η τραγική αναφορά μετατρέπεται σε κατηγορία προς τις γαλλικές αρχές ότι δεν έκαναν αρκετά για να αποτρέψουν την τραγωδία.

Ένα νεαρό κορίτσι και πέντε γυναίκες ήταν μεταξύ των δεκάδων που πνίγηκαν στο πιο θανατηφόρο περιστατικό στη μεταναστευτική κρίση της Μάγχης σύμφωνα με την εφημερίδα i. Τουλάχιστον 31 μετανάστες με προορισμό τη Βρετανία έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη όταν το σκάφος τους βυθίστηκε στη Μάγχη, κάτι που που ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη μεταναστευτική τραγωδία, στο επικίνδυνο αυτό πέρασμα, μέχρι σήμερα. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η γαλλική αστυνομία έχει επικριθεί επειδή φαινόταν να παρακολουθεί μετανάστες να ρίχνουν στην θάλασσα μικρές βάρκες χωρίς να παρέμβει. Ένα σκάφος του γαλλικού πολεμικού ναυτικού εντόπισε πολλά πτώματα στο νερό γύρω στις 2 μ.μ. και τα σκάφη διάσωσης ανέσυραν αρκετούς νεκρούς και τραυματίες από τα γύρω ύδατα, δήλωσε εκπρόσωπος της ναυτιλιακής αρχής. Γαλλικά περιπολικά σκάφη, ένα γαλλικό ελικόπτερο και ένα βρετανικό ελικόπτερο έκαναν έρευνα στην περιοχή.

Η Γαλλία πρέπει να «εντείνει τα μέτρα» και να σταματήσει τις διελεύσεις μεταναστών, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με την Daily Telegraph. Δημοσιεύει φωτογραφία με δύο από τα 255 άτομα που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από το ταξίδι προς την Αγγλία την Τετάρτη. Οι χαοτικές σκηνές στη Μάγχη δείχνουν δεκάδες βάρκες να διασχίζουν το κανάλι, σε μια προσπάθεια να νικήσουν την επικείμενη κακοκαιρία. Η περιφερειακή ναυτική αρχή, η οποία επιβλέπει τις επιχειρήσεις διάσωσης, δήλωσε αργότερα ότι βρέθηκαν 27 πτώματα, δύο άνθρωποι επέζησαν και άλλοι τέσσερις αγνοούνται και εικάζεται ότι πνίγηκαν. Ο Τζόνσον συγκάλεσε συνεδρίαση της επιτροπής κρίσεων της κυβέρνησης και είπε ότι ήταν «σοκαρισμένος, ντροπιασμένος και βαθιά λυπημένος». Προέτρεψε τη Γαλλία να εντείνει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της ροής μεταναστών και είπε ότι το περιστατικό της Τετάρτης υπογράμμισε πως οι προσπάθειες των γαλλικών αρχών να περιπολούν στα παράλιά τους «δεν ήταν αρκετές». «Δυσκολευτήκαμε να πείσουμε ορισμένους από τους εταίρους μας, ιδιαίτερα τους Γάλλους, να κάνουν πράγματα με τρόπο που πιστεύουμε ότι αρμόζει στην κατάσταση», είπε στους δημοσιογράφους.

«Γιατί η Γαλλία δεν τους εμπόδισε;» ρωτάει η Metro. Η εφημερίδα περιγράφει ως «απόγνωση» την τραγωδία και προσθέτει ότι ο συναγερμός σήμανε στις 14:00 τοπική ώρα από έναν ψαρά. Μια κοινή γαλλο-βρετανική επιχείρηση αναζήτησης επιζώντων ξεκίνησε αργά την Τετάρτη. Και οι δύο χώρες συνεργάζονται για να ανακόψουν τη μετανάστευση μέσω της Μάγχης, αλλά επίσης αλληλοκατηγορούνται ότι δεν κάνουν αρκετά, κάτι που χρησιμοποιείται συχνά από πολιτικούς και από τις δύο πλευρές, προωθώντας μια αντιμεταναστευτική ατζέντα. Η κυβέρνηση της Γαλλίας πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη το πρωί για να συζητήσει τα επόμενα βήματα. Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της άμεσης ενίσχυσης της χρηματοδότησης της υπηρεσίας συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Frontex και μιας έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών της ΕΕ, σύμφωνα με το γραφείο του. «Η Γαλλία δεν θα επιτρέψει στη Μάγχη να γίνει νεκροταφείο», είπε ο Μακρόν.

Πρόκειται για μια «ανθρώπινη τραγωδία» σύμφωνα με την Daily Mirror. Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία με παιδιά να κάθονται σε μια λέμβο που ρίχτηκε στο νερό «κάτω από τη μύτη» της γαλλικής αστυνομίας. Ολοένα μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που φεύγουν από τις συγκρούσεις ή τη φτώχεια στο Αφγανιστάν, το Σουδάν, το Ιράκ, την Ερυθραία ή αλλού διακινδυνεύουν το επικίνδυνο ταξίδι με μικρά, μη αξιόπλοα σκάφη από τη Γαλλία, ελπίζοντας να κερδίσουν άσυλο ή να βρουν καλύτερες ευκαιρίες στη Βρετανία. Οι διελεύσεις έχουν τριπλασιαστεί φέτος σε σύγκριση με το 2020 και άλλοι 106 μετανάστες διασώθηκαν στα γαλλικά ύδατα μόνο την Τετάρτη. Περισσότεροι από 25.700 άνθρωποι πραγματοποίησαν τέτοια επικίνδυνα ταξίδια με σκάφος μέχρι στιγμής φέτος, τρεις φορές περισσότεροι από ολόκληρο το 2020. Με άστατο καιρό, κρύα θάλασσα και έντονη θαλάσσια κυκλοφορία, η διέλευση είναι επικίνδυνη για τα φουσκωτά και άλλα μικρά σκάφη που άνδρες, γυναίκες και τα παιδιά στριμώχνονται μέσα.

«Ντροπή» λέει η Sun, η οποία επισημαίνει ότι ο «τρόμος στην θαλασσοταραχή του Calais» οδήγησε σε νέα οργή για την αποτυχία να «τερματιστεί η δυστυχία» των διελεύσεων των μεταναστών. Ο Μπόρις Τζόνσον λέει ότι η Γαλλία άφησε τους διακινητές να ξεφύγουν ατιμώρητοι χαρακτηρίζοντάς το αυτό ως «δολοφονία». Τέσσερις διακινητές συνελήφθησαν ωστόσο την Τετάρτη με την υποψία ότι συνδέονται με το βυθισμένο σκάφος, είπε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Gerald Darmanin, σε δημοσιογράφους στο γαλλικό λιμάνι του Calais και ότι δύο από τους υπόπτους εμφανίστηκαν αργότερα στο δικαστήριο. Ο Darmanin ζήτησε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας ότι «η απάντηση πρέπει να έρθει και από τη Μεγάλη Βρετανία». Η εισαγγελέας της Lille, Carole Etienne, άνοιξε έρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια, οργανωμένη παράνομη μετανάστευση και άλλες κατηγορίες μετά τη βύθιση, ενώ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να εργάζονται για την ταυτοποίηση των θυμάτων και τον προσδιορισμό της ηλικίας και της εθνικότητάς τους, καθώς και ότι η έρευνα μπορεί να περιλαμβάνει πολλές χώρες.

Η καταδίκη του κ. Τζόνσον για το γεγονός, είναι στο κύριο άρθρο της Daily Mail, η οποία δημοσιεύει φωτογραφία που δείχνει ένα αυτοκίνητο της γαλλικής αστυνομίας να στέκεται αδρανές πίσω από μια ομάδα ανθρώπων που βάζουν μια λέμβο στη θάλασσα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν μετά την τραγωδία της Τετάρτης και συμφώνησαν «ότι είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουν στο τραπέζι όλες οι επιλογές για να σταματήσουν αυτές οι θανατηφόρες διελεύσεις για να σπάσει το επιχειρηματικό μοντέλο των εγκληματικών συμμοριών πίσω από αυτές», ανέφερε το γραφείο του Τζόνσον, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες «υπογράμμισαν τη σημασία της στενής συνεργασίας με τους γείτονες στο Βέλγιο και την Ολλανδία, καθώς και με τους εταίρους σε όλη την ήπειρο, «εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αποτελεσματικά πριν οι άνθρωποι φτάσουν στις γαλλικές ακτές». Ο Μακρόν τόνισε «την κοινή ευθύνη» της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και είπε στον Τζόνσον ότι αναμένει πλήρη συνεργασία από τους Βρετανούς και πως δεν χρησιμοποιούν την τραγική κατάσταση «για πολιτικούς σκοπούς».

Σύμφωνα με την Guardian, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin είπε ότι το σκάφος που βυθίστηκε ήταν «πολύ εύθραυστο» – συγκρίνοντάς το με «μια φουσκωτή πισίνα κήπου». «Είναι ημέρα μεγάλου πένθους για τη Γαλλία, για την Ευρώπη, για την ανθρωπότητα που βλέπει αυτούς τους ανθρώπους να πεθαίνουν στη θάλασσα», είπε ο Darmanin, ενώ επιτέθηκε στους «εγκληματίες διακινητές» που οδηγούν χιλιάδες να διακινδυνεύουν την ζωή τους. Ο Darmanin επέμεινε ότι η Γαλλία έχει εργαστεί σκληρά για να αποτρέψει τις διελεύσεις, σώζοντας 7.800 ανθρώπους από τον Ιανουάριο και σταμάτησε 671 που προσπαθούσαν να περάσουν μόνο την Τετάρτη, ενώ πρόσθεσε για το τραγικό γεγονός ότι 34 άτομα πιστεύεται ότι επέβαιναν στο σκάφος. Οι αρχές βρήκαν 31 πτώματα — συμπεριλαμβανομένων πέντε γυναικών και ενός νεαρού κοριτσιού — και δύο επιζώντες. Ένα άτομο φαίνεται να αγνοείται ακόμη, ενώ η εθνικότητα των ταξιδιωτών δεν έγινε αμέσως γνωστή.

Μόλις δύο άνθρωποι σώθηκαν από το νερό μετά το περιστατικό, σημειώνει η Daily Express. Τα πτώματα μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Calais, δήλωσε ο Jean-Marc Puissesseau, επικεφαλής των λιμανιών του Calais και της Boulogne. «Περιμέναμε να συμβεί κάτι τέτοιο», είπε, δεδομένου του αυξημένου αριθμού ανθρώπων που διακινδυνεύουν το πέρασμα. Ακτιβιστές διαδήλωσαν έξω από το λιμάνι του Calais το βράδυ της Τετάρτης, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις ότι δεν κάνουν αρκετά για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μεταναστών. Εκατοντάδες άνθρωποι ζουν σε επισφαλείς συνθήκες κατά μήκος των γαλλικών ακτών, παρά τις τακτικές αστυνομικές περιπολίες και τις επιχειρήσεις εκκένωσης. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αναφέρει ότι περίπου 1.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν φέτος στη Μεσόγειο Θάλασσα, ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική ή την Τουρκία. Εκατοντάδες άλλοι χάθηκαν στον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοιχτά της Δυτικής Αφρικής σε μια διαδρομή μεταναστών προς τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας.

Ο κύριος τίτλος των Times είναι: «Δεκάδες μετανάστες πνίγηκαν στην τραγωδία της Μάγχης» και δημοσιεύει φωτογραφία μεταναστών που ετοιμάζονται να ρίξουν μια βάρκα στη θάλασσα από τη Γαλλία την Τετάρτη. Η εφημερίδα επικαλείται τη γαλλική περιφερειακή εφημερίδα La Voix du Nord η οποία λέει ότι το σκάφος που ενεπλάκη στην τραγωδία «φαινόταν να χτυπήθηκε από ένα μεγάλο σκάφος, πιθανώς ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων». Ομάδες αρωγής κατηγόρησαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για ολοένα και πιο σκληρές μεταναστευτικές πολιτικές. «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι επιλογή, είναι μια απόδραση, μια απόδραση για τους ανθρώπους που φεύγουν από την έλλειψη υποδοχής στην Ευρώπη», δήλωσε ο Nikolai Posner, της γαλλικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Utopia 56. Πολλοί θέλουν να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αναζητώντας οικονομικές ευκαιρίες ή λόγω οικογενειακών και κοινοτικών δεσμών ή επειδή οι προσπάθειές τους να κερδίσουν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχαν. Οι γαλλικές αρχές λένε ότι ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι οι χαλαροί βρετανικοί νόμοι για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα παραμονής. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για άσυλο στη Βρετανία είναι ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με πέρυσι και η Βρετανία δέχεται πολύ λιγότερους αιτούντες άσυλο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία ή η Γαλλία, καταλήγει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου