Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Επιτροπή Ναυτών καλεί σε μαζική συμμετοχή στην Αντιπολεμική και Αντιφασιστική Συγκέντρωση για την Κρίση των Ιμίων

Όλοι/ες στην αντιφασιστική, διεθνιστική, αντιπολεμική κινητοποίηση το Σάββατο 29/1
Φέτος συμπληρώνονται 26 χρόνια από την “κρίση των Ιμίων”, κατά την οποία Ελλάδα και Τουρκία μετέφεραν ένοπλες δυνάμεις (κυρίως του Ναυτικού) στην περιοχή λόγω της προσάραξης του τουρκικού πλοίου Φιγκέν Ακάτ σε μία από τις βραχονησίδες. Για μερικές ημέρες οι λαοί και των δύο χωρών δε γνώριζαν άμα η κατάσταση θα εξελισσόταν σε πολεμική σύγκρουση μέχρι τελικά να υποχωρήσουν και οι δύο πλευρές. Από τότε η ελληνική αστική τάξη και οι ελληνικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν αυτό το περιστατικό αλλά και μια σειρά από επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας για να ξεπλύνουν τα επιθετικά και επικίνδυνα σχέδια τους για να στοιχειοθετώντας μια πολιτική “άμυνας” απέναντι στην Τουρκία, την οποία παρουσιάζουν να απειλεί την Ελλάδα λόγω αδικαιολόγητων βλέψεων στη Μεσόγειο, ενώ παράλληλα βλέπουν τα δικά τους μεγαλόπνοα σχέδια για εκμετάλλευση της θάλασσας σαν απολύτως νόμιμα και “για το καλό του τόπου”. Ταυτόχρονα φασίστες και εθνικιστικοί κύκλοι βρίσκουν την ευκαιρία τόσο για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, όσο και για να παρουσιάσουν σαν δειλές τις τις κυβερνήσεις που δεν κλιμάκωσαν τη σύγκρουση, αλλά φυσικά δε βγάζουν κουβέντα για το ΝΑΤΟ όπου μια χαρά συνεργάζονται Ελλάδα και Τουρκία.

Αποτελεί κοινή παραδοχή πως τόσο η ελληνική όσο και η τούρκικη πλευρά κάνουν συχνά παραβιάσεις στο χώρο του Αιγαίου ενώ παρατηρείται και μια αύξηση της μεταξύ τους έντασης. Συγκεκριμένα η Ελλάδα επιδιώκει να έχει όλο και πιο καθοριστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή ως χωροφύλακας του ΝΑΤΟ: έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αναλαμβάνοντας μάλιστα την εναέρια άμυνά της, φτιάχνει και αναβαθμίζει βάσεις σε όλη την επικράτειά της, καλλιεργεί ένα γενικότερο πολεμικό κλίμα (δεν ξεχνάμε την αύξηση της στρατιωτικής θητείας) και στέλνει το στρατό της να πολεμήσει έξω από τα σύνορα. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη πως αυτές οι κινήσεις γίνονται για τη προστασία του λαού! Το μήλο της Έριδος μεταξύ των δύο χωρών είναι τα δικαιώματα για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο βυθό της θάλασσας. Φυσικά από αυτή την εκμετάλλευση και τη σίγουρη περιβαλλοντική καταστροφή που θα την ακολουθήσει, οι λαοί δεν πρόκειται να δουν ούτε ένα ευρώ (ή λίρα). Θα επωμιστούν όλη τη ζημιά, ενώ το κέρδος θα το τσεπώσουν οι εξορυκτικές εταιρείες.

Λόγω αυτών το βλέψεων έχουμε ήδη πληρώσει πολύ ακριβά. Τεράστια ποσά δόθηκαν τον τελευταίο καιρό για να τραφεί η πολεμική μηχανή με πιο πρόσφατα την αγορά των φρεγατών και των αεροσκαφών ραφάλ να ανέρχονται στα δισεκατομμύρια. Όλα αυτά ενώ για το σύστημα υγείας που γονάτισε η πανδημία ανακοινώθηκε μείωση του ύψους των 820 εκ. ευρώ και ο πληθωρισμός που πλήττει τα νοικοκυριά καλπάζει. Οι εξοπλισμοί ναυτικού-αεροποριας και οι νέες συμφωνίες καμιά σχέση δεν έχουν με την άμυνα, αλλά αντίθετα επιδιώκουν να φτιάξουν ένα νέο Ισραήλ. Συνολικά η αλλαγή του δόγματος των ενόπλων δυνάμεων μας βάζει στην καρδιά των ιμπεριαλιστικών αντιδραστικών αντιπαραθέσεων (βλ ΗΠΑ Ρωσία) και όχι απλά με συμβολικούς όρους αλλά ενεργητικά. Χαρακτηριστικό είναι πως ο ελληνικός στρατός φτάνει να δραστηριοποιείται στο Σαχέλ, πρώην γαλλική αποικία στην Αραβική χερσόνησο για χάρη της Γαλλίας.

Η επιθετικές βλέψεις και των δύο χωρών που διεξάγονται για την αοζ (με την οποία διαφωνούμε και από περιβαλλοντική σκοπιά) πέρα από τα διπλωματικά και επικοινωνιακά παιχνίδια, πέρα από την κούρσα των εξοπλισμών, αντικειμενικά οδηγούν σε πολύ επικίνδυνες ενέργειες και αντιπαραθέσεις όπως συνέβη το 2020 στο Αιγαίο με τις navtex εκατέρωθεν με ένα νέο ατύχημα να είναι προ των πυλών. Η εξάμηνη ετοιμότητα των ελληνικών πλοίων το καλοκαίρι του 2020 με το κόστος που αυτή είχε και την ταλαιπωρία για τους φαντάρους και τους χαμηλοβαθμους είναι αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της τακτικής με τον κίνδυνο της κλιμάκωσης να είναι ορατός.

Οι δύο λαοί τίποτα δεν έχουν να χωρίσουν και η μόνη πραγματική λύση είναι η ειρηνική συνύπαρξη και ο κοινός αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον εθνικισμό και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Η νέα γενιά δεν πρόκειται να ματώσει για τα κέρδη των εταιρειών εξορύξεων και των κατασκευαστών όπλων! Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα και καμία επέμβαση του στρατού στην υπηρεσία των συμφερόντων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Παλεύουμε για τις δικές μας ανάγκες, για την ειρήνη των λαών, ενάντια στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους.

• ΣΤΟΠ σε κάθε πολεμικό σχέδιο και των δύο πλευρών στη μεσόγειο
• Έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, έξω οι βάσεις
• Καμία αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών
• Όχι στις εξορύξεις και την καταστροφή του περιβάλλοντος
• Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες
• Αγωνιζόμαστε για την αυτοδιάθεση των λαών και κάνουμε κοινό αγώνα για τη ματαίωση των πολεμικών συγκρούσεων

Καλούμε στην αντιφασιστική, διεθνιστική, αντιπολεμική διαδήλωση στις 29 Ιανουαρίου 2022, στις 5.00 μ.μ., στην πλατεία Ρηγίλλης.

Επιτροπή Ναυτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου