Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Η νέα στρατηγική των Ρώσων στο ουκρανικό μέτωπο

Η νέα στρατηγική των Ρώσων στο ουκρανικό μέτωπο

Αναδιοργάνωση των ρωσικών δυνάμεων μετά τις αποτυχίες των πρώτων ημερών. Η συγκέντρωση εφεδρειών και τα μέτωπα στα οποία μπορεί να εκδηλωθεί σφοδρή επίθεση το επόμενο 24ωρο. Οι βομβαρδισμοί και η καταστολή της ουκρανικής αεροπορίας.

Ο ρωσικός στρατός αναδιοργανώνεται σε μια προσπάθεια να διορθώσει τον κακό σχεδιασμό και την εκτέλεση που προέκυψαν από τις λανθασμένες υποθέσεις σχετικά με τη βούληση και την ικανότητα των Ουκρανών να αντισταθούν. Οι ρωσικές επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο παραμένουν περιορισμένες καθώς φτάνουν ενισχύσεις, αλλά πιθανότατα θα ξαναρχίσουν με μεγαλύτερη ένταση τις επόμενες 24 ώρες.

Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί ηγέτες λένε ότι χρησιμοποίησαν την παύση για να ενισχύσουν την άμυνα του Κιέβου και να προετοιμαστούν να υπερασπιστούν την πρωτεύουσά τους σε βάθος. Ο ουκρανικός στρατός πιθανότατα δεν μπορεί να αποτρέψει τις ρωσικές δυνάμεις από το να περικυκλώσουν το Κίεβο εάν οι Ρώσοι στείλουν αρκετές δυνάμεις μάχης για να το πράξουν, αλλά πιθανότατα μπορεί να κάνει τις ρωσικές προσπάθειες να αποκτήσουν τον έλεγχο της ίδιας της πόλης εξαιρετικά «ακριβές» και πιθανώς ανεπιτυχείς.

Ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τους βομβαρδισμούς περιοχών στην πόλη Χάρκοβο, αυξάνοντας δραματικά τις ζημιές στις μη στρατιωτικές υποδομές και τον αριθμό των απωλειών αμάχων που προκαλεί. Χρησιμοποιεί ρουκέτες και πυραύλους εναντίον της πόλης, και ανεπιβεβαίωτες αναφορές δείχνουν ότι χρησιμοποιεί επίσης θερμοβαρικά όπλα, τα οποία μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες, ειδικά σε μη στρατιωτικούς στόχους.

Η ουκρανική αντίσταση μέσα και γύρω από το Χάρκοβο παραμένει αποφασιστική, αλλά δεν είναι σαφές πόσο χρόνο μπορούν να αντέξουν οι Ουκρανοί υπερασπιστές εάν η Ρωσία διατηρήσει ή αυξήσει τις επιθέσεις αυτού του είδους σε συνδυασμό με επιθέσεις που υποστηρίζονται από αφιχθέντες ρωσικές ενισχύσεις.

Η ρωσική προέλαση στη νότια Ουκρανία παραμένει πιο αργή από ό,τι ήταν τις πρώτες μέρες του πολέμου, πιθανώς λόγω των ρωσικών προσπαθειών να συγκεντρώσει επαρκή μαχητική ισχύ για τη διεξαγωγή αποφασιστικών επιχειρήσεων κατά της Μαριούπολης και, πιθανώς, της Ζαπορίζια.

Η επόμενη μεγάλη φάση των ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων πιθανότατα θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 ώρες και θα εξελιχθεί τις επόμενες 48-72 ώρες.

Η ουκρανική αντίσταση παραμένει εξαιρετικά αποτελεσματική και οι ρωσικές επιχειρήσεις, ειδικά στον άξονα του Κιέβου, δεν έχουν συντονιστεί και εκτελεστεί σωστά, οδηγώντας σε σημαντικές ρωσικές αποτυχίες σε αυτόν τον άξονα και στο Χάρκοβο. Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν πολύ μεγαλύτερες και πιο ικανές από τον συμβατικό στρατό της Ουκρανίας, και η ρωσική πρόοδος στη νότια Ουκρανία απειλεί να ανατρέψει την άμυνα του Κιέβου και της βορειοανατολικής Ουκρανίας εάν συνεχιστεί ανεξέλεγκτα.

Βασικά στοιχεία
Η Ρωσία ανέπτυξε πρόσθετες ισχυρές δυνάμεις και πυροβολικό που μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμοποιήσει στις επιθέσεις στο Κίεβο στη δυτική προσέγγιση της πόλης στις 27-28 Φεβρουαρίου. Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα εξαπολύσουν μια νέα επίθεση σήμερα στο δυτικό Κίεβο.
Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν βαρύ πυροβολικό εναντίον του κεντρικού Χάρκοβο στις 28 Φεβρουαρίου, μια επικίνδυνη στροφή στις ρωσικές επιχειρήσεις, καθώς το Κρεμλίνο επιλέγει να χρησιμοποιήσει εναέρια μέσα και πυροβολικό που κρατούσε ως εφεδρεία μέχρι σήμερα.
Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν νέες επιθέσεις κατά των ουκρανικών δυνάμεων που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη από τα ανατολικά και ανέπτυξαν πρόσθετα πυροβολικά και κατευθυνόμενους πυραύλους (ATGM) στο μέτωπο της Μαριούπολης στις 28 Φεβρουαρίου. Οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να επιχειρήσουν μια νέα επίθεση στη Μαριούπολη τις επόμενες ημέρες.
Οι ρωσικές δυνάμεις στόχευαν όλο και περισσότερο τα ουκρανικά αεροδρόμια και κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης στις 28 Φεβρουαρίου, ιδιαίτερα στη δυτική Ουκρανία. Η Ρωσία πιθανότατα επιδιώκει να σιγήσει την ουκρανική αεροπορία και να εμποδίσει την ικανότητα των δυτικών κρατών να ανεφοδιάσουν τον ουκρανικό στρατό.
Η Ρωσία μαζί με δυνάμεις από τη Λευκορωσία ενδέχεται να προετοιμάζονται για μια πρόσθετη γραμμή προέλασης από τη Λευκορωσία στη δυτική Ουκρανία.
Οι ρωσικές επιτυχίες στη νότια Ουκρανία είναι οι πιο επικίνδυνες και απειλούν να ανατρέψουν την επιτυχημένη άμυνα και τις ενέργειες οπισθοφυλακής της Ουκρανίας στα βόρεια και βορειοανατολικά.
Τα ρωσικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν αυξανόμενα ζητήματα ηθικού και υλικοτεχνικής υποστήριξης, προβλέψιμες συνέπειες του κακού σχεδιασμού, συντονισμού και εκτέλεσης επιθέσεων κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ουκρανίας.
Άμεσα αντικείμενα προς παρακολούθηση
Οι ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν βόρεια και ανατολικά από την Κριμαία απειλούν να αποκόψουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία εάν το Κίεβο δεν τις αποσύρει τις επόμενες ημέρες.
Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν πυροβολικό εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Χάρκοβο στις 28 Φεβρουαρίου, σηματοδοτώντας μια επικίνδυνη νέα φάση των ρωσικών επιχειρήσεων.
Οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενα ζητήματα ηθικού και εφοδιασμού, αλλά πιθανότατα θα μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτά τα μειονεκτήματα.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να απέχουν από τη χρήση του πιθανού πλήρους φάσματος αεροπορικών και πυραυλικών δυνατοτήτων τους. Η ουκρανική αεροπορία παραμένει επίσης ενεργή. Οι ρωσικές επιχειρήσεις πιθανότατα θα καταστρέψουν τις ουκρανικές αεροπορικές δυνατότητες και τελικά θα βγάλουν την ουκρανική αεροπορία εκτός μάχης.
Η Ρωσία έχει επαρκή συμβατική στρατιωτική ισχύ για να ενισχύσει κάθε έναν από τους τρέχοντες άξονες προέλασής της και να εξουδετερώσει τις συμβατικές ουκρανικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου