Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Καστελόριζο: Ο Στρατός Ακρωτηριάζει τους συνφάνταρους αλλά δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν

Σε όποιον άλλο χώρο γινόταν ένα τόσο σοβαρό εργατικό ατύχημα που οδήγησε σε Ακρωτηριασμό ενός εργαζομένου θα γινόταν λόγος στα ΜΜΕ, θα γινόταν έρευνα, θα αναζητούνταν οι υπεύθυνοι, θα υπήρχε πίεση και μια προσπάθεια να αποδοθούν ευθύνες.
Τίποτε από αυτά δεν ισχύει στον Στρατό.
Στον Στρατό επικρατεί Καθεστώς Μαύρης Εργασίας για δεκάδες χιλιάδες συνφάνταρους όπου αντιμετωπίζονται ως Αναλώσιμοι και Δωρεάν Εργατικό Δυναμικό χωρίς κανένα δικαίωμα, χωρίς καμιά προστασία.
Ο Κάθε Διοικητής, ο κάθε Αξιωματικός μπορεί να κάνει ότι θέλει εις βάρος μας χωρίς καμιά συνέπεια, να μας θυσιάσει στο βωμό του Καριερισμού.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα συνέβησαν στο Καστελόριζο, όπου  οι συνάδελφοι διατάχθηκαν να εκτελέσουν επί πολλές μέρες, βαριές και κοπιώδεις, εργαζόμενοι έως και 20 ώρες.
Αποτέλεσμα αυτής της ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης -για παραβίαση του εργατικού δικαίου δεν μπορούμε να μιλήσουμε αφού στον Στρατό επικρατούν συνθήκες Σκλαβιάς για τους συνφάνταρους-, ήταν ο Ακρωτηριασμός φαντάρου.
Σε νεώτερη ανταπόκριση τους οι συνφάνταροι μας ενημερώνουν για το τι συνέβη μετά τον βαρύ τραυματισμό:     
Μετέφεραν τον τραυματία στρατιώτη πίσω στη μονάδα αφού του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες.
Κράτησαν το μόσχευμα και έφυγε την επόμενη μέρα το πρωί για Ρόδο για να τον δει πλαστικός
Απ ο,τι μάθαμε δεν μπορεί να γίνει επικόλληση
Δεν αναφέρθηκε απολύτως τίποτα από τους Αξιωματικούς! 
Κανένας από τους στρατιωτικούς δεν μας ενημέρωσε.
Κανείς δεν απάντησε στα γωνιώδη ερωτήματα μας.
Ο,τι μας είπε μόνο από μόνος του ο συνάδελφος.
Αλήθεια, το ΓΕΣ και ο Διοικητής επιβεβαιώνουν όλες αυτές τις καταγγελίες;
Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει η Ιεραρχία;
Θυμίζουμε:
Σοβαρό ατύχημα φαντάρου στο ΤΕ Μεγίστης
ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

▸Καταγγελία ότι στρατιώτης έχασε δάχτυλο όταν έπεσε πάνω του ξύλο 120 κιλών.

Επιστολή καταγγελίας για τις συνθήκες που επικρατούν στο ΤΕ Μεγίστης έλαβε η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων. Πέρα από τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στο στρατόπεδο, ο φαντάρος καταγγέλλει ότι προ ημερών σημειώθηκε σοβαρό εργατικό ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα στρατιώτης να χάσει ένα δάχτυλο. Πιο αναλυτικά η επιστολή καταγγελίας αναφέρει:

«Υπηρετώ στο ΤΕ Μεγίστης. Κοινώς, στο Καστελόριζο. Η κατάσταση εδώ είναι άνευ ορίων. Οι υπηρεσίες είναι συνεχόμενες και καθημερινές κατά κύριο λόγο. Βρισκόμαστε σε μια συνεχόμενη εμπλοκή, κάθε εβδομάδα για διαφορετικό λόγο με τη διοίκηση να μας καθησυχάζει πως την “επόμενη” θα είναι καλύτερα. Δεν θα είναι. Υποβάλλουν τους στρατιώτες συνεχώς σε εργασίες εντός και εκτός στρατοπέδου, με τις εκτός να είναι κουβάλημα σε βραχονησίδες που απαιτούν, υπό φυσιολογικές συνθήκες, χρήση μηχανημάτων και όχι ανθρωπίνων χεριών που υπηρετούν αναγκαστικά και αφιλοκερδώς τη θητεία τους.
Και για να μιλήσουμε συγκεκριμένα, εν όψει της άφιξης ενός τιμώμενου προσώπου, οι στρατιώτες βάψαμε όλο το στρατόπεδο, καθαρίσαμε τα πάντα, σκάψαμε και κουβαλήσαμε. Μιλάμε για φόρτο εργασιών ενός μήνα τουλάχιστον, που εκτελέστηκαν μέσα σε πέντε ημέρες με συνεχόμενη εργασία 15-20 ωρών καθημερινά με καμία απαλλαγή υπηρεσιών. Ενός οπλίτη, κατά το κουβάλημα στις βραχονησίδες, έπεσε πάνω στο χέρι του ένα ξύλο βάρους 120 κιλών και του έκοψε το δάχτυλο. Προσοχή! Δεν κόπηκε στο δάχτυλο. Του έκοψε το δάχτυλο!

Και η πλειονότητα των υπολοίπων στρατιωτών που κουβάλησαν είχαν θέμα με τη μέση και τα γόνατα τους για τις υπόλοιπες μέρες. Ένα ρίσκο της σωματικής μας ακεραιότητας, εκτός αρμοδιοτήτων μας και καταγγελτέα.

Επιπλέον, υπάρχουν περιστατικά αδειών που δεν δίνονται ποτέ, τιμητικών που τελευταία στιγμή ακυρώνονται και φοιτητικών αδειών που πρέπει να τις ζητιανέψεις για να δοθούν. Και αν πάρεις ένα “τηλέφωνο” για να δοθούν αναγκαστικά, να απειλείσαι με φυλάκιση και να στοχοποιείσαι.

Αυτά είναι μερικά από τα πολλά που συμβαίνουν εδώ καθημερινά. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, πως τα στελέχη στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι ευγενέστατα και τρέχουν κι εκείνοι μαζί μας. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, με το κεφάλι να εννοώ φυσικά τους αρμόδιους υψηλόβαθμους αξιωματικούς, που διατηρούν την ελληνική νοοτροπία της τελευταίας στιγμής, με την λογική του “φαίνεσαι” σε βάρος άλλον. Η καριέρα άλλων με τα έργα άλλων».

Το ΓΕΣ και η ΑΣΔΕΝ επιβεβαιώνουν αυτές τις καταγγελίες, οι οποίες από το ΤΕ Μεγίστης είναι συνεχείς; Τα όσα αναφέρει η καταγγελία του συνφάνταρου δεν είναι η εξαίρεση αλλά η κανονικότητα του στρατού. Συνάδελφοι μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα του φαντάρου πολίτη με στολή, την αξιοπρέπεια, την υγεία και τη ζωή μας.
 ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου