Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Η αριθμητική της ρατσιστικής βίας


© Siri Wannapat | Dreamstime.com
Η αριθμητική της ρατσιστικής βίας
Η έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών για το 2021 δείχνει ότι στο 27,7% οι δράστες ήταν ένστολοι • Από το 2017 και για ακόμα μία χρονιά η βία από άντρες της ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάζει αυξητική τάση σε σχέση με τα υπόλοιπα περιστατικά που καταγράφονται

Οι φασιστικές επιθέσεις σε σχολεία, η ξενοφοβία στον δημόσιο χώρο, η τρανσφοβία στις δημόσιες υπηρεσίες είναι κάποια από τα βίαια φαινόμενα που καταγράφονται στην έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για το 2021. Πρόκειται για τη δέκατη κατά σειρά ετήσια έκθεση που παρουσιάστηκε χθες με στοιχεία που συνέλεξαν οι 52 οργανώσεις οι οποίες απαρτίζουν το Δίκτυο, αποτυπώνοντας τις ποσοτικές και ποιοτικές τάσεις της ρατσιστικής βίας με αποκορύφωμα την ανθρωποκτονία του Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα από αστυνομικούς τον Οκτώβριο του 2021.

Το Δίκτυο κατέγραψε για το 2021 συνολικά 72 περιστατικά ρατσιστικής βίας, ενώ ήταν η πρώτη φορά από τη σύστασή του το 2011 που δεν καταγράφηκαν περιστατικά οργανωμένης ρατσιστικής βίας από ακροδεξιές ομάδες. Αν και αισθητά μειωμένος ο αριθμός σε σχέση με το 2020, που κατέγραφε 107 περιστατικά ρατσιστικής βίας, το Δίκτυο επισημαίνει πως η ένταση της στοχοποίησης δεν μειώνεται, αλλά αλλάζει, αποκεντρώνεται και μετατοπίζεται συχνά στο σχολικό περιβάλλον, ενώ οι δράστες πολύ συχνά είναι ένστολοι.

«Ο μεγάλος ασθενής»

Φέτος τα περιστατικά αστυνομικής βίας με ρατσιστικό κίνητρο αγγίζουν το 1/4 των συνολικών καταγραφών: σε συνολικά 20 περιστατικά δράστες ήταν ένστολοι, ενώ στα 17 από αυτά τα θύματα ήταν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες. Το Δίκτυο παρατηρεί ότι από το 2017 και για ακόμη μία χρονιά η βία από άντρες της ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάζει αυξητική τάση σε σχέση με τα υπόλοιπα περιστατικά που καταγράφονται.



Κάντε κλικ στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο Κωστής Παπαϊωάννου, ιδρυτικό μέλος του Δικτύου και επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς», σχολίασε πως η καταδίκη της Χρυσής Αυγής σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου βίας, αλλά και την αρχή ενός άλλου με πρωταγωνιστές ένστολους: «Στα δεδομένα του Δικτύου φαίνεται πως ο μεγάλος ασθενής είναι η ελληνική αστυνομία.

»Στη δίκη της Χρυσής Αυγής υπήρχαν καταγγελίες σοβαρότατης εμπλοκής αστυνομικών οργάνων και η ΕΛ.ΑΣ. αρνείται πεισματικά να κοιταχθεί στον καθρέφτη. Ένα μέρος της βίας που γινόταν οργανωμένα από τάγματα εφόδου συνεχίζει να γίνεται από μέλη της ελληνικής αστυνομίας και του λιμενικού σώματος» επισήμανε, υπογραμμίζοντας πως οι επαναπροωθήσεις συνδέονται άρρηκτα με τη ρατσιστική βία.

Οι δράστες ρατσιστικής βίας, είτε απλοί πολίτες, είτε ένστολοι, είτε δημόσιοι υπάλληλοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι Έλληνες και άντρες. Από τα 72 συνολικά περιστατικά, στα 28 τα θύματα ήταν μετανάστες, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, όπως και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ σε 5 περιστατικά στοχοποιήθηκαν Έλληνες Ρομά πολίτες. Στην έκθεση καταγράφεται και η καταδίωξη των τριών Ρομά στο Πέραμα, που οδήγησε στην ανθρωποκτονία του Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικούς.

Οπως τόνισε και η Αλεξάνδρα Καραγιάννη, εκπρόσωπος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και δικηγόρος της οικογένειας Σαμπάνη που συμμετείχε στο πάνελ, η δολοφονία του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα ήταν «ένα από τα πιο ανατριχιαστικά περιστατικά υπέρμετρης αστυνομικής βίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως «ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. την υπόθεση Σαμπάνη είχε στοιχεία συγκάλυψης, ενώ έκτοτε έχουμε διαρκώς καταδιώξεις άοπλων Ρομά. Ο βαθύτερος θεσμικός ρατσισμός, τα συστημικά προβλήματα στη διερεύνηση περιστατικών όπου εμπλέκονται αστυνομικοί, το racial profiling και η υπεραστυνόμευση με όρους καταστολής είναι συχνότατα φαινόμενα στις ζωές των Ρομά».
Στο στόχαστρο, άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Σε 36 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI+ άτομα καθώς και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της σύνδεσής τους με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Σε τρία από τα εν λόγω περιστατικά στοχοποιήθηκαν πρόσφυγες λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Οι καταγεγραμμένες επιθέσεις κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ περιλαμβάνουν λεκτικές επιθέσεις, επιθέσεις σωματικής βίας και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, αλλά και βιασμό.

Οι μισές επιθέσεις αφορούσαν τρανς πρόσωπα, με την Αννα Απέργη από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών να τονίζει πως πολλά περιστατικά κατά τρανς συνέβησαν από αστυνομικούς ή υπαλλήλους που κατά τη διάρκεια ελέγχων δημοσίων εγγράφων και πιστοποιητικών δεν τους επέτρεψαν την πρόσβαση σε υπηρεσίες ή καταστήματα λόγω της αναντιστοιχίας στα δημόσια έγγραφά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου