Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Δικάζουν τους ανυπότακτους του Πολυτεχνείου 2020

Κυριάκος Νασόπουλος

▸Σε δίκη οδηγούνται έντεκα συνολικά αγωνιστές που συνελήφθησαν στις πορείες της επετείου του Πολυτεχνείου το 2020, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Η ποινικοποίηση των αγώνων πρέπει να πέσει στο κενό μαζί με τις χαλκευμένες κατηγορίες.

Τα τελευταία τρία περίπου χρόνια, με πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί με μέτρα χουντικής εμπνεύσεως μια ολοκληρωτική επίθεση σε κατακτημένα με αίμα δικαιώματα και ελευθερίες. Ειδικά την πρώτη περίοδο της πανδημίας και των «σκληρών» lockdown, προχώρησε σε ένα απίστευτο κρεσέντο καταστολής με βασικά «εργαλεία» τον αυταρχικό νόμο για τις διαδηλώσεις και τις αντιδημοκρατικές διατάξεις απαγόρευσης κάθε είδους συναθροίσεων.

Παράλληλα με τα εξοντωτικά οικονομικά πρόστιμα που έπεφταν «βροχή» και την βάναυση βία ενάντια σε κάθε πολίτη που τολμούσε να αμφισβητήσει στον δρόμο το δόγμα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», στοχοποίησε και άσκησε διώξεις με χαλκευμένες κατηγορίες σε εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες σε όλη την Ελλάδα. Πάντα βέβαια με την αγαστή συνεργασία των δυνάμεων καταστολής και της δικαστικής εξουσίας.
Τις επόμενες ημέρες είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι δίκες για την συμμετοχή σε κινητοποιήσεις για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 2020 στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα, συγκεκριμένα στην περιοχή των Σεπολίων.


Αυτή την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στην Θεσσαλονίκη, έξι συνολικά αγωνιστές θα οδηγηθούν στο εδώλιο με κατηγορίες για παραβίαση των μέτρων πρόληψης ασθενειών και κατά περίπτωση για διέγερση σε ανυπακοή, βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων, απείθεια και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Ανάμεσα στους διωκόμενους είναι και ο αγωνιστής δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος, μέλος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γραμματέας του Ζ΄ ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Την ίδια «τύχη» έχουν επίσης το μέλος της ΑΡΙΣ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ζήσης Μπάγιος και ο Νίκος Ματσούκος, μέλος του ΚΚΕ (μ-λ). Μάλιστα, στον Ηλία Σμήλιο επιβλήθηκε και το υπέρογκο πρόστιμο των 3.000 ευρώ για διέγερση σε απείθεια, με το πρόσχημα ότι ήταν οργανωτής της διαδήλωσης.

Η εκδικητική μανία κυβέρνησης και κράτους εξηγείται από το γεγονός ότι την 17η Νοέμβρη 2020, εκατοντάδες πολίτες αψήφησαν την τρομοκρατία και τόλμησαν να πραγματοποιήσουν εκδήλωση για το Πολυτεχνείο σε ανοιχτό χώρο, τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Η πορεία επρόκειτο να ξεκινήσει από την οδό Τσιμισκή με κατεύθυνση το αμερικάνικο προξενείο. Πάνοπλες κατασταλτικές δυνάμεις περικύκλωσαν τους συγκεντρωμένους από το ύψος της Αγίας Σοφίας μέχρι την Καρόλου Ντηλ, εισέβαλαν μέσα στο μπλοκ και άρχισαν να παίρνουν ξεχωριστά με τη βία διαδηλωτές για να τους επιβάλουν πρόστιμα. Προχωρώντας παράλληλα σε δεκάδες προσαγωγές και έξι συλλήψεις.

Παρά την σιδερένια μπότα της κυβέρνησης πάνω από την Θεσσαλονίκη, σε όλη την όλη ακούστηκε το «Πότε θα κάνει ξαστεριά», από διαδηλωτές που κρατούσαν κόκκινα γαρύφαλλα απέναντι από στρατιές αστυνομικών. «Στις 17 Νοέμβρη του 2020 μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη αψήφησαν τα “αποφασίζω και διατάσσω” που οι δυνάστες της εποχής προέταξαν. Μερικές εκατοντάδες υψωμένες γροθιές θύμισαν πως πάντα επίκαιρο είναι το μήνυμα του Πολυτεχνείου, πάντα επικίνδυνο για κάθε αντιλαϊκή εξουσία. Γι’ αυτό διωκόμαστε», δηλώνει στο Πριν ο Ηλίας Σμήλιος.

«Γιατί για την προστασία της υγείας του λαού εμείς και μόνο εμείς έμπρακτα μιλήσαμε. Γιατί νόμους για την απαγόρευση των διαδηλώσεων επεδίωκαν να εφαρμόσουν, ώστε πιο εύκολα τα εργατικά δικαιώματα ν’ αμφισβητήσουν. Γιατί «“οργανωτής της πορείας του Πολυτεχνείου”, όπως κατηγορούμαι σίγουρα δεν ήμουν. Ήμουν εκεί γιατί χρέος μας είναι η τιμή στους αγωνιστές του, καθήκον μας η συνέχιση του αγώνα για Ψωμί-Παιδεία-Υγεία-Ελευθερία!», προσθέτει.

Λίγες μέρες μετά, στις 14 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθεί και η δίκη των πέντε συλληφθέντων μετά το όργιο καταστολής στα Σεπόλια το απόγευμα της 17ης Νοέμβρη 2020. Η δίκη θα πραγματοποιηθεί ξανά από την αρχή μετά την «περίεργη» απόφαση για παύση της προέδρου μία ημέρα πριν την ανακοίνωση της απόφασης, με πρόσχημα την… καθυστέρηση σε διάφορες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των Σεπολίων!

Έτσι οι Ορέστης Καττής, Λυδία Καττή και Νικόλας Καβακλής, φοιτητές, μέλη της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση και της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού, Ακαδημίας Πλάτωνα, Σεπολίων, ο Δημήτρης Καττής πατέρας των δύο πρώτων και ο Μάκης Λιβάνης, μέλη της Πρωτοβουλίας για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα, θα κληθούν μαζί με τους συνηγόρους τους να ξεσκεπάσουν την αστυνομική σκευωρία και να καταρρίψουν πλήρως τις κατασκευασμένες κατηγορίες εναντίον τους. Κάτι που είχε γίνει με «πανηγυρικό» τρόπο κατά την διάρκεια της προηγούμενης διαδικασίας και μάλλον… υπαγόρευσε την παύση της προέδρου. Το δίκιο και η αλληλεγγύη θα νικήσουν!
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (3.12.22)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου