Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

«Με πέταξαν στη θάλασσα με δεμένα χέρια»

ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Με πέταξαν στη θάλασσα με δεμένα χέρια»
ΕΣΥΝ
Ντοκιμαντέρ-κόλαφος του BBC για το Ελληνικό Λιμενικό με ανατριχιαστικές μαρτυρίες προσφύγων που σώθηκαν ως εκ θαύματος από τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις. 
● Γίνεται λόγος για 43 πνιγμούς από τον Μάιο του 2020 έως τον Μάιο του 2023 κατά τη διάρκεια 15 επιχειρήσεων.

«Αρχισαν με τον [άλλο] Καμερουνέζο. Τον πέταξαν στο νερό. Ο άνδρας από την Ακτή Ελεφαντοστού είπε: “Σώστε με, δεν θέλω να πεθάνω...”. Σε λίγο, μόνο το χέρι του είχε μείνει πάνω από το νερό, το σώμα του είχε βυθιστεί. Αργά αργά, το χέρι του γλίστρησε κι αυτό κάτω και τον κατάπιε η θάλασσα».

Τις αδίστακτες δολοφονικές ενέργειες του ελληνικού Λιμενικού, που καταγγέλλεται ότι πέταξε δεκάδες πρόσφυγες απευθείας στη θάλασσα, κάποιους με δεμένα χέρια, περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες στην κάμερα του BBC, στο ντοκιμαντέρ για τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών, που έπαιξε χθες στη δημόσια βρετανική τηλεόραση με τίτλο «Νεκρική ηρεμία: Σκοτώνοντας στη Μεσόγειο;».

Συγκλονίζουν οι διηγήσεις των μαρτύρων, που υπήρξαν και οι ίδιοι θύματα των δολοφονικών επιχειρήσεων, αλλά κατάφεραν να σωθούν από θαύμα. Ο άνδρας που διηγήθηκε τον πνιγμό του συμπατριώτη του από το Καμερούν και του άνδρα από την Ακτή Ελεφαντοστού εξιστορεί πώς είχε φτάσει μαζί με άλλους πρόσφυγες στη Σάμο τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν τους πλησίασαν δύο αστυνομικοί με μαύρα και τρεις άνδρες με πολιτικά, με καλυμμένα τα πρόσωπα. Συνέλαβαν τους δύο Καμερουνέζους και τον άνδρα από την Ακτή Ελεφαντοστού και τους μετέφεραν σε σκάφος του Λιμενικού, από όπου τους πέταξαν απευθείας στη θάλασσα.

Χωρίς σωσίβιο

Ο αυτόπτης μάρτυρας διηγείται πώς τον χτυπούσαν στον πρόσωπο «σαν να χτυπούσαν ζώο» και στη συνέχεια τον έριξαν στη θάλασσα χωρίς σωσίβιο. Κατάφερε να κολυμπήσει ζωντανός μέχρι τα τουρκικά παράλια. Τα πτώματα των δύο συνεπιβατών του, του Σίντι Κέιτα, 36 ετών, από την Ακτή Ελεφαντοστού, και του Ντιντιιέρ Μάρσαλ Κουαμού Νάνα, 33 ετών, από το Καμερούν, ξεβράστηκαν στην τουρκική ακτή και βρέθηκαν από το τουρκικό λιμενικό.

Το συγκεκριμένο δολοφονικό περιστατικό είχε αποκαλύψει τον Φεβρουάριο του 2022 εξονυχιστική έρευνα των Guardian, Lighthouse Reports, Μediapart και Spiegel, που βασίστηκε σε μαρτυρίες περισσότερων από δέκα θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων, σε εικόνες δορυφόρων, σε φωτογραφίες και συνομιλίες από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε απόρρητα έγγραφα και σε συνομιλίες με Ελληνες και Τούρκους αξιωματούχους. Η πολύμηνη έρευνα των τεσσάρων ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης αποκάλυπτε τότε ότι από τον Μάιο του 2021 το ελληνικό Λιμενικό είχε πετάξει απευθείας στη θάλασσα, χωρίς σωσίβιο, τουλάχιστον 29 πρόσφυγες που βρέθηκαν στη συνέχεια νεκροί.

Οπως σημείωνε τότε η «Εφ.Συν.» («Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει δολοφονίες προσφύγων από το Λιμενικό», 17/2/2022), δύο αξιωματικοί του Λιμενικού επιβεβαίωναν ανώνυμα ότι «το Λιμενικό όταν επαναπροωθεί μικρές ομάδες προσφύγων, τους [...] ρίχνει κατευθείαν στη θάλασσα, για να κολυμπήσουν στην Τουρκία, προκειμένου να αποφύγει, για λόγους οικονομίας, να χρησιμοποιήσει τις σχεδίες που κοστίζουν ακριβά».

Το νέο ντοκιμαντέρ του BBC κάνει λόγο για 43 νεκρούς από τον Μάιο του 2020 έως τον Μάιο του 2023 κατά τη διάρκεια 15 επιχειρήσεων επαναπροώθησης, τις οποίες ανέλυσε με πηγές τον τοπικό Τύπο, οργανώσεις και πληροφορίες του τουρκικού λιμενικού. Σημειώνει ότι σε πέντε περιστατικά οι πρόσφυγες καταγγέλλουν πως τους έριξαν απευθείας στη θάλασσα οι ελληνικές αρχές, όπως στο δολοφονικό περιστατικό της Σάμου.

Είναι ανατριχιαστική η διήγηση Σομαλού πρόσφυγα που διηγείται ότι τον Μάρτιο του 2021, φτάνοντας στη Χίο, τον συνέλαβαν μαζί με τους άλλους πρόσφυγες της ομάδας του Ελληνες στρατιωτικοί και τους παρέδωσαν στο Λιμενικό. Οπως καταγγέλλει, οι λιμενικοί τούς έδεσαν πισθάγκωνα τα χέρια και τους πέταξαν στη θάλασσα. Ο ίδιος κολύμπησε σε ύπτια θέση και κατάφερε να απελευθερώσει από τα δεσμά το ένα του χέρι, ωστόσο άλλοι τρεις από την ομάδα βρήκαν φρικτό θάνατο από πνιγμό.

Συνταρακτική είναι η διήγηση Σύρου πρόσφυγα για τη μαζική δολοφονία παιδιών, μεταξύ των οποίων και δικά του παιδιά, από το ελληνικό Λιμενικό – πώς αλλιώς μπορούν να χαρακτηριστούν άραγε τα όσα φρικτά καταγγέλλει; Οπως αναφέρει στο BBC, τον Σεπτέμβριο του 2022 χάλασε η μηχανή του σκάφους τους με συνολικά 85 πρόσφυγες έξω από τη Ρόδο. Tο Λιμενικό, αντί να τους διασώσει, τους έβαλε σε φουσκωτές σχεδίες τύπου λάιφραφτ χωρίς μηχανή. Η σχεδία του Μοχάμεντ και της οικογένειάς του είχε χαλασμένη βαλβίδα και άρχισε να ξεφουσκώνει. «Αρχίσαμε να βυθιζόμαστε αμέσως, το έβλεπαν. Μας άκουσαν να ουρλιάζουμε και μας άφησαν... Το πρώτο παιδί που πέθανε ήταν ο γιος του ξαδέλφου μου. Μετά πέθαναν το ένα μετά το άλλο, ένα παιδί, άλλο ένα, μετά χάθηκε ο ξάδελφός μου. Μέχρι το πρωί είχαν πεθάνει επτά ή οκτώ παιδιά. Τα δικά μου πέθαναν το πρωί, αμέσως πριν φτάσει το τουρκικό λιμενικό», διηγείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου