Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Γερμανία: «Πράσινο φως» από την επιτροπή προϋπολογισμού για την αγορά 105 Leopard 2A8, 4 Patriot και 200 χιλιάδων πυρομαχικών

Η επιτροπή προϋπολογισμού της Γερμανίας ενέκρινε την αγορά  105 Leopard 2A8, πυρομαχικών και συστημάτων αεράμυνας Patriot αξίας άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, χθες Τετάρτη, ανέφεραν πηγές του γερμανικού κοινοβουλίου στο Reuters.

Στα μέσα του 2022, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (Zeitenwende) για να εκσυγχρονίσει τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι αγορές όπλων που εγκρίθηκαν την Τετάρτη περιλαμβάνουν 105 άρματα μάχης Leopard 2 A8 από την κατασκευάστρια όπλων KNDS για 2,93 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφεραν οι πηγές.

Υπάρχει επίσης συμφωνία για την αγορά έως και 200.000 βλημάτων πυρομαχικών πυροβολικού για έως και 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ από την Diehl και τη Nammo.

Επιπλέον, τέσσερα συστήματα αεράμυνας PATRIOT θα αγοραστούν για συνολικό ποσό 1,35 δισ. ευρώ.

«Σήμερα, η επιτροπή προϋπολογισμού έλαβε για άλλη μια φορά σημαντικές αποφάσεις για τις προμήθειες που κάνουν πραγματικότητα το »Zeitenwende» που ανακοίνωσε ο Καγκελάριος», ανέφεραν σε κοινή δήλωση μέλη της επιτροπής από τα τρία κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού.

Η δήλωση δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις αγορές ή την αξία τους, αλλά ανέφερε ότι θα βοηθήσουν το στρατιωτικό σχέδιο της Γερμανίας για την επόμενη δεκαετία και θα παράσχουν στην Ουκρανία τις επειγόντως απαραίτητες προμήθειες.

Μετά τη συνάντηση με την επιτροπή προϋπολογισμού, ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους είπε ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν εγκριθεί έργα συνολικής αξίας σχεδόν 27 δις.

«Πρόκειται για μακροπρόθεσμες, σημαντικές και επειγόντως απαραίτητες επενδύσεις στα στρατεύματά μας και συνεπώς στην ασφάλειά μας», είπε ο Πιστόριους.
Η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Τα μέλη της αντιπολίτευσης επέκριναν την έγκριση των αγορών δεδομένου ότι μέρος της χρηματοδότησης δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

«Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να κάνει τα καθήκοντά της και να διασφαλίσει ότι αυτά τα σημαντικά έργα θα χρηματοδοτηθούν πλήρως με τον προϋπολογισμό του 2025 και το νέο μεσοπρόθεσμο χρηματοδοτικό σχέδιο μέχρι το 2028», δήλωσε ο Christian Haase, εκπρόσωπος δημοσιονομικής πολιτικής της συντηρητικής κοινοβουλευτικής ομάδας.

Οι δημοσιονομικές διαμάχες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας θέτουν σε κίνδυνο το σχέδιό της να εκπληρώσει τις αμυντικές δεσμεύσεις προς τους δυτικούς συμμάχους.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ απορρίπτει τις εκκλήσεις του Πιστόριους για αύξηση των ετήσιων αμυντικών δαπανών το επόμενο έτος κατά 6,7 δισ. ευρώ.

«Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω και πρέπει να γίνουν οικονομίες στον υπάρχοντα προϋπολογισμό. Αλλά ο Πιστόριους δεν το καταλαβαίνει», δήλωσε ο Ingo Gaedechens, μέλος της επιτροπής προϋπολογισμού.

Ο Πιστόριους είπε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων, οι οποίες είναι δεσμεύσεις για πληρωμή, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

«Τώρα δεν ανακοινώνουμε τι μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά με βάση τον προϋπολογισμό, ανακοινώνουμε τι χρειαζόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας και μετά βλέπουμε τι μπορούμε να περάσουμε», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας.

Φωτογραφία αρχείου Reuters
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου