Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ολοκληρώνεται εντός Ιουλίου η πώληση της ΕΛΒΟ

Ολοκληρώθηκε η πώληση της ΕΛΒΟ μα το ‘χουν μυστικό; – Με καταιγιστικό ρυθμό άρχισαν χθες το βράδυ να έρχονται οι πληροφορίες για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Πληροφορίες οι οποίες μπέρδευαν αρκούντως το τοπίο, συμπεριλαμβανομένης της έντονης φημολογίας ότι η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη έδωσε διά του υπουργείου Οικονομικών το πράσινο φως για την εξαγορά του ποσοστού που κατείχαν οι Ισραηλινοί, από τον όμιλο του Θεσσαλονικιού επιχειρηματία Κουιμτζή.

Οι εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί για την πώληση. Επίσημα δεν υπάρχει ακόμα ανακοίνωση. Ο μοναδικός που μπορεί να ξεκαθαρίσει την εικόνα είμαι η ίδια η κυβέρνηση, η οποί όμως πιστή στην πάγια πρακτική της, δεν αισθάνεται -προς το παρόν- την ανάγκη να απευθυνθεί επίσημα και υπεύθυνα στον ελληνικό λαό και να τον ενημερώσει για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Το πρόβλημα είναι όμως, ότι τέτοιες συμπεριφορές και έλλειμμα ενημέρωσης, δίνουν υπόσταση σε διάφορες φήμες που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία. Η πρώτη θέλει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, να έχει τηρήσει αρνητική στάση στη συμφωνία. Άλλη μία ενέπλεκε προβεβλημένο μέλος της Νέας Δημοκρατίας με πλούσια ιστορία κατοχής κρίσιμων υπουργικών θώκων, να έχει επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον για την υπόθεση.

Και το κερασάκι στην τούρτα: Στη συμφωνία φέρεται από τους ίδιους κύκλους να εμπλέκεται υπέργηρος επιχειρηματίας του χώρου των εξοπλισμών, με ιστορία δεκαετιών και… διακομματικά διαπιστευτήρια, όσον αφορά σε αυτές τις δραστηριότητες. Διότι κατά τα άλλα, η ειλικρίνεια που επέδειξε για τα πραγματικά πολιτικά του φρονήματα, όταν ρωτήθηκε πριν από 40 και πλέον χρόνια, ήταν σχεδόν σοκαριστική. Φέρεται να εκτιμήθηκε όμως δεόντως και εν τέλει, εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως του βγήκε σε καλό. Εάν πάντα αληθεύει η σχετική διακινούμενη φημολογία.

Σε κάθε περίπτωση, περίπου τρεισήμισι χρόνια από τις 12 Φεβρουαρίου του 2021, όταν η κυριότητα της τότε κρατικής εταιρίας μεταβιβάστηκε στους Ισραηλινούς των PLASAN και SK Group και στον μέτοχο μειοψηφίας Αρ. Γλύνη, έναντι ποσού 3 εκατ. ευρώ, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η νέα μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της.

Το DP είχε κινητοποιηθεί από προχθές, καθώς πληροφορίες ήθελαν τον επιχειρηματία Κουιμτζή να έχει εμφανιστεί στην ΕΛΒΟ ως ο νέος ιδιοκτήτης. Η πληροφορία ουδέποτε διαψεύσθηκε από όλες τις πηγές στις οποίες απευθύνθηκε το DP σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει την είδηση. Δεν επιβεβαιώθηκε όμως παράλληλα. Φαίνεται όμως ότι το «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά», ισχύει γενικώς και η χθεσινοβραδινή «καταιγίδα» πληροφοριών για την υπόθεση της ΕΛΒΟ, επικεντρωνόταν στο ότι η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των προηγούμενης και της νέας ιδιοκτησίας, με τη διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Υπενθυμίζεται, ότι παρότι πρόκειται για ιδιωτική εταιρία πλέον, οπότε οι μετοχές θεωρητικά θα μπορούσαν να αλλάξουν χέρια μετά από μια απλή συμφωνία αγοραστών – πωλητών, στην προκειμένη περίπτωση, το ελληνικό Δημόσιο είχε κινηθεί σε δυο επίπεδα και είχε κατοχυρώσει δύο δικαιώματα:

Το πρώτο δικαίωμα είναι, ότι για ένα διάστημα τριών ετών από την αρχική πώληση της εταιρίας, το Δημόσιο διατηρούσε σε περίπτωση μεταπώλησης, τη δυνατότητα αγοράς του 21% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΒΟ καταβάλλοντας φυσικά το ανάλογο τίμημα ως ποσοστό της τιμής μεταπώλησης. Ημερολογιακά πάντως η προθεσμία έχι παρέλθει, καθώς έχει μεσολαβήσει διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών από τις 12 Φεβρουαρίου 2021 όταν είχε γίνει η αρχική μεταβίβαση σε ιδιωτική ιδιοκτησία. Σύμφωνα δε με γνώστες των εξελίξεων στην ΕΛΒΟ, η πορεία της εταιρίας δεν θα δικαιολογούσε την επένδυση ενός ποσού από πλευράς του Δημοσίου, το οποίο θα το ενέπλεκε ξανά στη μετοχική σύνθεση της εταιρίας και θα εμφανιζόταν να συνεισφέρει στην κάλυψη της ζημίας της εταιρίας.

Το δεύτερο δικαίωμα που κατοχυρώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση μέσω σχετικού συμφωνητικού με τους -τότε- αγοραστές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι το να μπλοκάρει ενδεχόμενη νέα συμφωνία πώλησης, εάν κριθεί ότι εγείρεται οποιοδήποτε ζήτημα εθνικής ασφαλείας. Με απλά λόγια και χωρίς περιστροφές, η εταιρία δεν θα μπορούσε να πωληθεί π.χ. σε ρωσικά ή κινεζικά συμφέροντα. Αυτό που δεν είναι απόλυτα σαφές, είναι εάν η συγκεκριμένη συμφωνία έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Εάν δηλαδή εκπνέει μετά την παρέλευση π.χ. μιας πενταετίας, όπως είχε διαρρεύσει. Επ’ αυτού, αξιόπιστες πηγές που μίλησαν στο DP, ανέφεραν ότι το δικαίωμα άρνησης σε αγοραπωλησία της εταιρίας για λόγους εθνικής ασφαλείας δεν έχει ημερομηνία λήξης και προφανώς μεταφέρεται ως υποχρέωση και στη νέα ιδιοκτησία της ΕΛΒΟ.

Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει καν εδώ. Το DP είχε με αποκλειστικά δημοσιεύματα αποκαλύψει την πρόθεση πώλησης της ΕΛΒΟ από την προηγούμενη ιδιοκτησία, την εμπλοκή του Ομίλου Κουιμτζή, το ενδιαφέρον που είχε διατυπωθεί από αμερικανικής πλευράς και τέλος, όχι μόνο την ταυτότητα της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών GovCon Capital για εμπλοκή στην ΕΛΒΟ, αλλά και την επίσημη έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου βάσει της οποίας θεμελιώνεται η λογική εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την εταιρία αλλά καθορίζεται και το γεωπολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου εκδηλώνεται το ενδιαφέρον.

Ωστόσο, οι χθεσινοβραδινές -μη επιβεβαιωμένες- πληροφορίες φέρουν και τη νέα ιδιοκτησία να σκοπεύει να συνεργαστεί με αμερικανικό fund για τη μετατροπή της ΕΛΒΟ σε περιφερειακό κέντρο εργοστασιακής συντήρησης και επισκευής των οχημάτων του Στρατού των ΗΠΑ στην περιοχή των Βαλκανίων και τη νοτιοανατολική Ευρώπη!

Επειδή η αναφορά αυτή παραπέμπει ευθέως σε όσα είχε το DP αποκαλύψει για το σχέδιο της GovCon Capital και τη γεωστρατηγικού περιεχομένου τεκμηρίωση του ενδιαφέροντος της, έχει ενδιαφέρον να διευκρινιστεί η ταυτότητα του αμερικανικού fund (αν πρόκειται για παράδειγμα για τη GovCon Capital ή κάποια παρόμοια χρηματοπιστωτική εταιρία) αλλά και να γνωστοποιηθεί το περίγραμμα των συνεννοήσεων της νέας ιδιοκτησίας με την αμερικανική πλευρά για την υλοποίηση του σχεδίου. Ή μήπως πρόκειται απλώς για την υιοθέτηση ενός επικοινωνιακού αφηγήματος που αφορά σχέδιο, η αποκάλυψη του οποίου είχε προκαλέσει αίσθηση;

Πάντως όσες προσπάθειες κι αν κατέβαλλε το DP να εξακριβώσει την ταυτότητα του αμερικανικού fund και να επιβεβαιώσει τις ανωτέρω πληροφορίες δεν ήταν επιτυχείς. Υπάρχει κάποιος άλλος φορέας που θα υλοποιήσει συνεργατικά το «Regional Sustainment Framework» («Πλαίσιο Περιφερειακής Υποστήριξης» του αμερικανικού Πενταγώνου και ο οποίος έχει καταθέσει επιχειρηματικό σχέδιο (business-plan) στην ΓΔΑΕΕ σε συνεργασία με τον Ακόλουθο Άμυνας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα;

Προφανώς η δημοσιοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της νέας ιδιοκτησίας μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης θα δώσει απαντήσεις σε πολλά από τα ανωτέρω ερωτήματα. Παρεμπιπτόντως, η υπόθεση αυτή φέρεται να έχει απασχολήσει και σε υψηλό διπλωματικό επίπεδο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν εμπλοκή του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Θάνου Ντόκου.

www.defence-point.gr

1 σχόλιο:

  1. Συνεχεια για ελβο ακουμε και χρονια ανταλλακτικα δεν βλεπουμε αλλα ουτε σοβαρες αντικατάστασης η μετατροπες που να μην εχουν μιζα δεν βλεπουμε,γιατι μονο ετσι μαλλον βλεπουμε εστω και το παραμικρο ανταλλακτικό και ο ρυθμος ειναι σοβαρα υπερβολικα αργος εως και 6 μηνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή