Την Πέμπτη 24 Οκτώβρη, η δασκάλα Ελευθερία Παλαιστίδου που διδάσκει σε σχολείο του Ταύρου, έλαβε κλήση από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης της Δ΄ Αθήνας για έγγραφη απολογία, για μια εργασία που είχε φτιάξει με τους μαθητές και τις μαθήτριές της με αφορμή τη διεθνή ημέρα ειρήνης στις 21 Σεπτέμβρη, στο οποίο υπήρχε το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».
Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά ουσιαστικά η πειθαρχική της δίωξη. Το «παράπτωμά» της για το οποίο εγκαλείται είναι η «παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος». Το πραγματικό της «έγκλημα» το ότι άσκησε το αναφαίρετο παιδαγωγικό της δικαίωμα να μιλήσει στα παιδιά για τους λαούς που αγωνίζονται και για το δικαίωμα των παιδιών τους στη ζωή.
Την ημέρα που τοποθετήθηκε η εν λόγω εργασία στο σχολείο, ήταν άμεση η παρέμβαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, του Διευθυντή Εκπαίδευσης της Δ΄ Αθήνας, ακόμα και του Δήμου Ταύρου – Μοσχάτου, που ζητούσαν η συγκεκριμένη εργασία να εξαφανιστεί… Φυσικά ποτέ δεν υπάρχει αντίστοιχη κινητοποίηση όταν πρόκειται για τα προβλήματα των σχολείων (το συγκεκριμένο σχολείο για παράδειγμα είναι και αυτό ένα από τα πολλά που έγινε συγχώνευση τμημάτων…).
Η μαχόμενη εκπαίδευση διαχρονικά έχει σταθεί στο πλευρό των αγωνιζόμενων λαών. Είναι αυτονόητο δικαίωμα αλλά και χρέος των εκπαιδευτικών να λένε στα παιδιά την αλήθεια, να αποκαλύπτουν τις αιτίες όλων αυτών που πληροφορούνται και βιώνουν. Η γενοκτονία στην Παλαιστίνη όσο και αν θέλει η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει έξω από τις σχολικές αίθουσες.
Αυτό όμως είναι το σχολείο που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση και η εξουσία. Ένα σχολείο που θα είναι παράνομο από το να απεργεί ο εκπαιδευτικός, να διεκδικεί τα εργασιακά του δικαιώματα και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, μέχρι το να μιλά στα παιδιά με τρόπο που θα αμφισβητεί την «απόλυτη αλήθεια» τους. Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας καταφεύγουν στις διώξεις γιατί τους ενοχλεί ότι ο πόλεμος καταδικάζεται όλο και πλατύτερα. Ενοχλεί το κύμα καταδίκης απέναντι στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και τους συμμάχους του, που εκφράζεται τόσο μέσα στην ελληνική κοινωνία, όσο και διεθνώς, μέσα και έξω από τις σχολικές τάξεις.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (19.10.24)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου