Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Λίφτινγκ στις «μαύρες»

Το ποσό των 5 εκατ. ευρώ αποφάσισε να διαθέσει το Πεντάγωνο σε «μαύρες» μονάδες του στρατού για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.Το κονδύλι προέκυψε έπειτα από διαπραγματεύσεις για την τροποποίηση της σύμβασης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των γερμανικών «Λέοπαρντ».

*Είναι η πρώτη φορά που ένα πρόγραμμα αντισταθμιστικών αφορά τους φαντάρους, παρότι δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για τις αγορές όπλων. Η εισήγηση συνάντησε αντιδράσεις τόσο εντός του στρατού όσο και στις εταιρείες που είθισται να τα διαχειρίζονται. Οι μεν στρατηγοί γιατί κόπτονται περισσότερο στα λόγια για το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά φείδονται έργων, οι δε εταιρείες γιατί ενδιαφέρονται πρωτίστως για τις μπίζνες τους και βλέπουν να χάνουν κάποιες δουλειές.

*Παρ' όλα αυτά, η εισήγηση πέρασε και διαβάζουμε σ' αυτήν τα ακόλουθα:

«Το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός νέων υπηρετούν τη θητεία τους σε μονάδες με στοιχειώδεις ελλείψεις επιβάλλει σε όλους μας να καταβάλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των οπλιτών στις μονάδες αυτές», αναφέρει το υπηρεσιακό έγγραφο που υπογράφεται από τον Β. Βασιλάκο, γενικό διευθυντή εξοπλισμών, που αιφνιδίασε ευχάριστα με την πρωτοβουλία του. «Είναι ένας ελάχιστος ανταποδοτικός πόρος για τους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους σε δυσμενείς φρουρές, πολλές φορές κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες», διαπιστώνει ο ίδιος.


*Προς το παρόν δεν έχουν επιλεγεί σε ποιες «μαύρες» μονάδες θα γίνουν τα έργα. Γεγονός είναι ότι πολλά είναι τα στρατόπεδα που δεν εξασφαλίζουν στοιχειώδεις ανέσεις στους φαντάρους. Η τελική λίστα, πάντως, θα αφορά αποκλειστικά στρατώνες στην παραμεθόριο.

Σύμφωνα με την υπηρεσιακή αλληλογραφία, προτείνονται έργα ανάλογα με τις ανάγκες κατά περίπτωση:

*Υγιεινή: κατασκευή λουτρών σε κάθε θάλαμο, παροχή ζεστού νερού με τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων, εγκατάσταση πλυντηρίων και στεγνωτηρίων ρούχων.

*Υποδομές: συντήρηση ηλεκτρικών και υδραυλικών δικτύων.

*Σίτιση: εκσυγχρονισμός των χώρων παρασκευής φαγητού (μαγειρεία) και των εγκαταστάσεων εστιατορίων.

*Θάλαμοι: εγκατάσταση μεγάλων μονάδων κλιματιστικών.

*Υγειονομικό υλικό και φορητές ιατρικές συσκευές.

*Ψυχαγωγία: εγκατάσταση υπολογιστών με συνεχή πρόσβαση στο Ιντερνετ, κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, προμήθεια τηλεοράσεων, δημιουργία βιβλιοθήκης και ταινιοθήκης.

*Τα 5 εκατομμύρια ευρώ αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών που αντιμετωπίζει το σύνολο των μονάδων του στρατού. Παρ' όλα αυτά, μπορούν να δώσουν μια ανάσα τουλάχιστον στις σειρούλες που υπηρετούν σε ορισμένες μονάδες στη παραμεθόριο.

*Είναι χαρακτηριστικό ότι προ διετίας, κατά την καταγραφή των παρατηρήσεων «επαγγελματικής επικινδυνότητας "Α"», αναφέρθηκαν 13.385 περιπτώσεις!

Το ΓΕΣ εκτιμά ότι απαιτούνται 42,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 15,6 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των σοβαρότερων προβλημάτων. Για όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ!



Από το μέτωπο...
«Ο νεοσύλλεκτος στρατιώτης Σ.Α. ενώ ήταν αδικαιολογήτως απών μετά από εξέταση στο 401 ΓΣΝΑ παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία στην περιοχή Θήβας» έγραφε το SMS που έφτασε στους στρατιωτικούς συντάκτες.

Λες και το μείζον ήταν ότι την κοπάνησε και όχι πως σκοτώθηκε! Ακολούθησε «ενημερωτικό σημείωμα» του ΓΕΣ (με λεπτομέρειες) στο ίδιο πνεύμα, προκειμένου να φανεί ότι ο στρατός δεν έχει καμία ευθύνη. Βεβαίως, δεν διατάχθηκε ούτε ΕΔΕ.

Τα ανακλαστικά του στρατού λειτούργησαν στο ΚΕΝ Κορίνθου. Μετά τις καταγγελίες, οι σειρούλες απολαμβάνουν πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

«Βυσματοπαγίδα» χαρακτηρίζουν την 180 μοίρα ΧΩΚ. Οι φαντάροι που πάνε εκεί μπορεί να εξαιρούνται του εξαμήνου σε παραμεθόριο, αλλά, επειδή αριθμητικά δεν επαρκούν, λιώνουν στις υπηρεσίες. Και για να πάρουν μια άδεια μετράει ποιος έχει το μεγαλύτερο «βύσμα».

Με ποιον ακριβώς τρόπο δίνονται οι άδειες για να ψηφίσουν οι φαντάροι στον τόπο κατοικίας τους; Οι απορίες προέρχονται από την 7η ΕΜΑ, αλλά και από επιστολές γονέων στη στήλη.

Μαύρη μονάδα χαρακτηρίζουν το 508 Μ/Κ Τάγμα Πεζικού και αναρωτιούνται εάν οι διαταγές περί μερίμνης προσωπικού και οι «κατευθυντήριες οδηγίες» του αρχηγού ΓΕΣ εφαρμόζονται. «Γιατί εδώ επικρατούν οι καθημερινές απειλές προς όλους» αναφέρουν.

Νέο καθεστώς στη φρούρηση των πολεμικών μοιρών στην αεροπορία. Το τεχνικό προσωπικό απεμπλέκεται υπηρεσιών (και συμμετοχών σε επιτροπές) και αναλαμβάνει η ΜΑΦ. Ωστόσο, μαθαίνουμε ότι αρκετές διοικήσεις δηλώνουν ότι αδυνατούν να εφαρμόσουν το νέο μέτρο.

Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

http://www.omhroi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου