Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Αραβικός πυρετός για Τυνησία

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ
ΕΘΝΟΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει στους Αραβες ηγέτες ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρι Μούσα, από το βήμα της αραβικής Οικονομικής Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, καλώντας τους να λάβουν σοβαρά υπόψη τα οικονομικά και άλλα προβλήματα που προκάλεσαν την «επανάσταση των γιασεμιών» στην Τυνησία.

Την ίδια ώρα, στην Τύνιδα, χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν και πάλι στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση των πρώην συνεργατών του έκπτωτου προέδρου, Μπεν Αλί, από κυβερνητικά πόστα. Για να ηρεμήσει τα οξυμένα πνεύματα, η κυβέρνηση, πραγματοποιώντας χθες το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και συμπεριέλαβε στο νέο κυβερνητικό σχήμα τον αντιπολιτευόμενο, ιδιαίτερα δημοφιλή μπλόγκερ, Σλιμ Αμάμου ως υφυπουργό Νεολαίας και Αθλησης και τη σκηνοθέτιδα Μουφίλντα Τλάτλι, διάσημη από την ταινία της «Η σιωπή του παλατιού», ως υπουργό Πολιτισμού.

Οι αραβικές κυβερνήσεις πολλαπλασίασαν τις τελευταίες μέρες τις εκκλήσεις για ενότητα και για αποκατάσταση της σταθερότητας στην Τυνησία, ενώ κινούνται προς την υιοθέτηση ενός προγράμματος δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν κατεβάσει χιλιάδες απογοητευμένους πολίτες στους δρόμους.

Σε κοινό ανακοινωθέν τους, μετά το πέρας της πρώτης αραβικής διάσκεψης που πραγματοποιείται μετά την «επανάσταση των γιασεμιών», οι ηγέτες απέρριψαν κάθε ξένη επέμβαση σε ό,τι αφορά το θέμα των μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή, έπειτα από επικλήσεις κυρίως από το Βατικανό, υπέρ της ασφάλειας των χριστιανών στον αραβικό κόσμο.

Στο μεταξύ, χθες ο οίκος Moody's υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Τυνησίας λόγω της κατάστασης στη χώρα. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση των φαινομένων βίας στη Τυνησία και ζήτησε την επαναφορά της ειρήνης στη χώρα. Στη Γαλλία, ο Τύπος επικρίνει δριμύτατα την κυβέρνηση και κυρίως την ΥΠΕΞ, Αλιό Μαρί, η οποία εμφανίστηκε στο Κοινοβούλιο την 11η Ιανουαρίου προτείνοντας αστυνομική υποστήριξη στον Μπεν Αλί. Η κυβέρνηση της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι «παγώνει» όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Μπεν Αλί.

Στο μεταξύ αργά χθες το βράδυ η τηλεόραση της Τυνησίας μετέδωσε την είδηση πως 33 μέλη της οικογένειας του Μπεν Αλί συνελήφθησαν για εγκλήματα κατά της χώρας. Στα πλάνα εμφανίζονταν χρυσαφικά και κοσμήματα που είχαν κατασχεθεί.

Σε Β. Αφρική και .. Ρουμανία

Νέες αυτοπυρπολήσεις απελπισμένων

Το ντόμινο αυτοπυρπολήσεων απλώνεται στις χώρες της Β. Αφρικής και όχι μόνο. Στην Αλγερία, ένας πατέρας έξι παιδιών επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί, ενώ μία γυναίκα, η πρώτη που μιμείται την ενέργεια του νεαρού Τυνήσιου που πυροδότησε την εξέγερση στη χώρα, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρευρισκομένων, περιλούστηκε με εύφλεκτο υγρό και προσπάθησε να βάλει φωτιά, έξω από το δημαρχείο της πόλης Σίντι Αλι Μπενιούμπ. Στην Αίγυπτο, δύο άνδρες περιλούστηκαν χτες με εύφλεκτο υλικό, ενώ στη Ρουμανία δύο πολίτες, μη μπορώντας να θρέψουν τα παιδιά τους, επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου